Finansal TeknolojilerKatılım Bankacılığı

BDDK’dan dijital katılım bankası kurma izni alan 3 kurum

BDDK’nın web sitesinde yer alan verileri incelediğimizde dijital katılım bankacılığı izni alan 3 farklı kurum olduğunu görüyoruz.

2021 yılının Mart ayında açıklanan Ekonomi Reform Paketi ile gelecekte ülkemizde dijital bankacılık lisansı verilmeye başlayacağı duyurulmuştu. Aradan geçen yaklaşık 2 yıllık sürecin ardından ise bazı kurumların dijital katılım bankası kurmalarına izin verildi.

Finans dünyasının geleceği olarak görülen dijital bankacılık, özellikle yurt dışında her geçen gün daha popüler bir hale geliyor. Fiziksel bir şubesi bulunmayan ve hizmetlerini internet üzerinden kullanıcılarına aktaran dijital bankalar, sundukları dijital deneyim ile birlikte kullanıcılarının hayatlarını kolaylaştırıyor.

Dijital bankacılık lisansı ile birlikte geleneksel bankaların lisanslarına ihtiyaç duyulmadan da dijital bankalar kurulabilecek. BDDK’nın web sitesinde yer alan veriler incelendiğinde dijital katılım bankacılığı izni alan 3 farklı kurum olduğunu görüyoruz.

Dijital katılım bankacılığı izni alan kurumlar 

Hayat Katılım Bankası A.Ş.

41 şirket ve 17 bini aşkın çalışan ile birlikte ülkemizin önemli kurumları arasında yer alan Hayat Holding, “Hayat Katılım Bankası A.Ş.” ile dijital katılım bankası kurmaya hazırlanıyor. Hızlı tüketim ürünleri, ağaç bazlı panel üretimi ve liman işletmeciliği gibi alanlarda hizmet sunan Hayat Holding, aldığı izin ile birlikte finans dünyasına da adım atıyor.

1,5 milyar TL sermaye ile kurulacak olan Hayat Katılım Bankası’nın kurucuları arasında ise Hayat Holding’in yanı sıra Hayat Kimya Sanayi A.Ş., AS Tüketim Malları Ticaret A.Ş., Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Tic. A.Ş. ve Limaş Liman İşletmeciliği A.Ş. yer alıyor.

Kurul Başkanlığının 20.04.2022 tarihli gündem yazısı ekinde gönderilen 20.04.2022 tarih ve E-43890421-101.01.01-48271 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda; Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin (Yönetmelik) 4 üncü maddesi ve Dijital Bankaların Faaliyet Esasları İle Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmeliğin (Dijital Banka Yönetmeliği) 11 inci maddesi kapsamında alınan bilgi ve belgeler ve söz konusu bilgi ve belgelere yönelik anılan maddelerde yer verilen yetki çerçevesinde, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun (Kanun) 7 nci ve 8 inci maddeleri kapsamında yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde, Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca, Dijital Banka Yönetmeliğinde dijital bankalar için belirtilen faaliyet esaslarına uygun olarak faaliyet göstermek ve faaliyet izni başvurusunu bu çerçevede yapmak üzere, kurucu ortaklar Hayat Holding A.Ş., Hayat Kimya Sanayi A.Ş., AS Tüketim Malları Ticaret A.Ş., Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Tic. A.Ş. ve Limaş Liman İşletmeciliği A.Ş. tarafından Türkiye’de asgari 1.500.000.000 TL kuruluş sermayeli “Hayat Katılım Bankası A.Ş.” unvanlı bir (dijital) katılım bankası kurulmasına izin verilmesine karar verilmiştir.


Kasa Katılım Bankası A.Ş.

Kasa Katılım Bankası’nı listemizdeki diğer firmalardan ayıran en büyük etken kurucu ortakları arasında yabancı isimlerin de yer alıyor olması. Hatırlatmak gerekirse Great East Capital, geçtiğimiz aylarda ülkemizde kurmayı planladığı dijital bankanın yatırım ve iş birliği fırsatlarını araştırmak üzere Malezya merkezli Boustead Holdings Berhad (Boustead) ile bir mutabakat anlaşması imzalamıştı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında konu ile ilgili kararını açıklayan BDDK, Kasa Katılım Bankası A.Ş. isimli bir dijital katılım bankası kurulmasına izin verdi. Tıpkı diğer firmalar gibi 1,5 milyar TL sermaye ile kurulacak olan Kasa Katılım Bankası’nın ortakları ise Great East Capital Bilgi Teknoloji Yatırımları A.Ş., Adam Muhammad Sadıq, Maryam Khalid M. A. Al-Atteyah, Hector Fernando Sepulveda Reyes Retena ve Yağmur Şatana. BDDK kararını aşağıda bulabilirsiniz.

Kurul Başkanlığının 06.07.2022 tarihli gündem yazısı ekinde gönderilen 06.07.2022 tarih ve E-43890421-101.01.01-54882 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda; Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin (Yönetmelik) 4 üncü maddesi ve Dijital Bankaların Faaliyet Esasları İle Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmeliğin (Dijital Banka Yönetmeliği) 11 inci maddesi kapsamında alınan bilgi ve belgeler ve söz konusu bilgi ve belgelere yönelik anılan maddelerde yer verilen yetki çerçevesinde, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun (Kanun) 7 nci ve 8 inci maddeleri kapsamında yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde, Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca, Dijital Banka Yönetmeliğinde dijital bankalar için belirtilen faaliyet esaslarına uygun olarak faaliyet göstermek ve faaliyet izni başvurusunu bu çerçevede yapmak üzere, kurucu ortaklar Great East Capital Bilgi Teknoloji Yatırımları A.Ş., Adam Muhammad SADIQ, Maryam Khalid M. A. AL-ATTEYAH, Hector Fernando SEPULVEDA REYES RETENA ve Yağmur ŞATANA tarafından Türkiye’de 1.500.000.000 TL kuruluş sermayeli “Kasa Katılım Bankası A.Ş.” unvanlı bir (dijital) katılım bankası kurulmasına izin verilmesine karar verilmiştir.



T.O.M. Katılım Bankası A.Ş.

Ülkemizin en önemli market zincirleri arasında yer alan A101’in dijital banka kurmasına izin verilmişti. Online mağaza ve A101 Kapıda gibi çözümlerle birlikte dijital dünyaya adım atan A101, aldığı izin ile birlikte dijital katılım bankası kuracak.

A101 tarafından kurulacak olan dijital katılım bankasının ismi ise “T.O.M. Katılım Bankası A.Ş.” olacak. 1,5 milyar TL sermaye ile kurulacak T.O.M. Katılım Bankası A.Ş. isimli dijital katılım bankasının kurucuları arasında ise A101 Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yaşar Aydın, Ali Taha Aydın, A101 CFO’su Can Ersöz, Erhan Bostan ve Tolga Akar bulunuyor. BDDK’nın T.O.M. Katılım Bankası A.Ş. kararı ile ilgili detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Kurul Başkanlığının 03.08.2022 tarihli gündem yazısı ekinde gönderilen 02.08.2022 tarih ve E-43890421-101.01.01-57318 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda; Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin (Yönetmelik) 4 üncü maddesi ve Dijital Bankaların Faaliyet Esasları İle Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmeliğin (Dijital Banka Yönetmeliği) 11 inci maddesi kapsamında alınan bilgi ve belgeler ve söz konusu bilgi ve belgelere yönelik anılan maddelerde yer verilen yetki çerçevesinde, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun (Kanun) 7 nci ve 8 inci maddeleri kapsamında yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde, Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca, Dijital Banka Yönetmeliğinde dijital bankalar için belirtilen faaliyet esaslarına uygun olarak faaliyet göstermek ve faaliyet izni başvurusunu bu çerçevede yapmak üzere, kurucu ortaklar Ahmet Yaşar AYDIN, Ali Taha AYDIN, Can ERSÖZ, Erhan BOSTAN ve Tolga AKAR tarafından Türkiye’de 1.500.000.000 TL kuruluş sermayeli “T.O.M. Katılım Bankası A.Ş.” unvanlı bir (dijital) katılım bankası kurulmasına izin verilmesine karar verilmiştir.


Kaynak: Webrazzi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir