İbn Haldun Üniversitesi Tasarruf Finansman Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu

İbn Haldun Üniversitesi Tasarruf Finansman Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu

İbn Haldun Üniversitesi Tasarruf Finansman Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kuruluşuna ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandı.

İbn Haldun Üniversitesi ile Finansal Kurumlar Birliği (FKB) çatısı altındaki Tasarruf Finansman Sektörü arasında Tasarruf Finansman Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin kurulmasına yönelik protokol imzalanmıştı.

Üniversite bünyesinde FKB’nin desteği ile kurulan Tasarruf Finansman Araştırma ve Uygulama Merkezi; tasarruf bilincinin oluşması, ürün çeşitliliğinin artması, bilimsel araştırmaların yapılması, finansal okuryazarlığın yükselmesi için çalışmalar yürütecek.

Yönetmelikte Merkez’in amaçlarına şöyle yer verildi;

a) Tasarruf finansman sistemi, tasarruf finansman şirketlerinin kuruluş ve çalışma esasları, tasarruf finansman yöntemleri, araçları ve ürünleri, tasarruf finansman modeline ilişkin yenilikler ve teknolojiler, tasarruf finansman sözleşmeleri, finans hukuku ve benzeri alanlarda her türlü bilimsel, teorik ve uygulamaya yönelik araştırma ve çalışmaları yapmak, belirtilen alanlarda yeni yöntem, araç ve ürünlerin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve kurumsallaşması; toplumda tasarruf bilincinin ve tasarruf finansmana yönelik farkındalık ve finansal okur-yazarlığın artırılıp geliştirilmesi için danışmanlık dahil gerekli her türlü faaliyeti yürütmek.

b) Tasarruf finansman sistemi ile benzeri alanlarda ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak inceleme ve araştırmalarda bulunmak, araştırmaları ve araştırmacıları desteklemek, araştırmaların sonucu ışığında ilgililere politika önerilerinde bulunmak.

c) Tasarruf finansman sisteminin geliştirilmesi, ilgi duyan kişilere tasarruf finansman sistemi ve benzer alanlara ilişkin bilgi ve becerilerin kazandırılması ve toplumda tasarruf finansman sistemine ilişkin bilinç ve farkındalığın artırılması için gerekli eğitim, öğretim ve sertifika programlarını düzenlemek.

ç) Tasarruf finansman sistemi ve finans hukuku alanlarında lisansüstü programların açılmasına katkı sunmak, bu alanlarda farklı disiplinlerde yapılacak lisansüstü tezlere destek vermek ve bu konularda lisans ve lisansüstü düzeylerde dersler açılmasını teşvik etmek.

Merkez’in faaliyet alanları ise şu şekilde olacak;

a) Tasarruf finansman sistemi ve finans hukuku alanlarında araştırma, yayın, rapor, proje ve benzeri çalışmalar yapmak, yaptırmak, yapılan çalışmalara katılmak veya destek olmak.

b) Tasarruf finansman sistemi ve benzer alanlarda ulusal ve uluslararası düzeyde arama toplantıları, tanıtım faaliyetleri, konferans, seminer, panel, çalıştay, sempozyum, kongre, şura ve benzeri her türlü bilimsel, sanatsal ve kültürel etkinlikleri düzenlemek ve düzenlenmesine katkıda bulunmak, bunların sonuç ve ürünlerini görsel, basılı veya elektronik ortamda paylaşmak.

c) Tasarruf finansman sistemi ve ortak faaliyet alanlarına sahip diğer finansal sistem ve kurumlara ilişkin çalışmaları bulunan yurt içi ve yurt dışı üniversiteler, enstitüler, merkezler, sivil toplum kuruluşları ve basın yayın organları ile iş birliği ve ortak çalışmalar yapmak veya yapılan çalışmaları desteklemek.

ç) Merkezin amaçları doğrultusunda Üniversite bünyesindeki birimler ve merkezler ile ortak faaliyetler yürütmek.

d) Öğrencilerin finans  hukuku alanına ilgilerini artırmak için gerekli tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinde bulunmak, öğrencileri bu alanda araştırma yapmaya özendirmek ve yapılan çalışmalara destek olmak.

e) Merkez faaliyetleri ile ilgili Merkezin çalışmalarını kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı nitelikte arşiv, veri tabanı, internet sitesi, danışma merkezi kurmak.

f) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında kurumlara ve kişilere danışmanlık hizmetleri vermek.

g) Merkezin amaçlarına uygun diğer çalışmaları yapmak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir