Ekonomi ve Finans

TLREFK, Borsa İstanbul tarafından hesaplanmaya başladı

Türk Lirası Gecelik Katılım Referans Getiri Oranı TLREFK Borsa İstanbul tarafından 22.06.2022 tarihinden itibaren hesaplanmaya başladı.

Katılım Bankalarının borçlanma araçlarında, çeşitli faizsiz finans ürünlerinde ve finansal sözleşmelerde değişken getiri göstergesi, dayanak varlık veya karşılaştırma ölçütü olarak kullanılabilecek, Türk Lirası kısa vadeli referans getiri oranı ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak oluşturulan TLREFK Türk Lirası Gecelik Katılım Referans Getiri Oranı 22.06.2022 tarihinden itibaren hesaplanmaya ve yayımlanmaya başladı.

Borsa İstanbul Taahhütlü İşlemler Pazarı’nda gerçekleşen, aynı gün başlangıç ve ertesi iş günü bitiş valörlü (gecelik) ve sadece TL cinsi ödemeli sermaye piyasası araçlarının geri alma taahhüdü ile satım ve geri satım taahhüdü ile alım işlemlerindeki getiri oranı kullanılarak hesaplanmaya ve yayımlanmaya başlayan TLREFK oranı ve bu oranın getirisini takip edebilmek amacıyla oluşturulan BIST TLREFK Endeksi verilerine 22.06.2022 tarihinden itibaren BISTECH Veri Yayın Sistemi ve Borsa İstanbul internet sitesinden ulaşılabiliyor.

TLREFK Kuralları, Borsa İstanbul A.Ş. ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği temsilcilerinden oluşan TLREFK Komitesi tarafından oluşturuldu.


TLREFK Kuralları, genel itibariyle şu şekildedir;

  1. BÖLÜM: AMAÇ

    Türk Lirası Gecelik Katılım Referans Getiri Oranı (TLREFK), katılım bankalarının borçlanma araçlarında, çeşitli faizsiz finans ürünlerinde ve finansal sözleşmelerde değişken getiri göstergesi, dayanak varlık veya karşılaştırma ölçütü olarak kullanılabilecek Türk Lirası kısa vadeli referans getiri oranı ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak oluşturulmuştur. TLREFK’nın temel amacı, Türk katılım bankalarının kredi, likidite veya diğer risklerin en az olduğu koşullar altında TL borç alma/verme getiri oranını ölçmektir.

  2. BÖLÜM: KAPSAM VE HESAPLAMA YÖNTEMİ

    2.1. Kapsam
    Hesaplamalarda, Borsa İstanbul Taahhütlü İşlemler Pazarı’nda saat 14:00’e kadar gerçekleşen, aynı gün başlangıç ve ertesi iş günü bitiş valörlü (gecelik) ve sadece TL cinsi ödemeli sermaye piyasası araçlarının geri alma taahhüdü ile satım ve geri satma taahhüdü ile alım işlemlerindeki getiri oranları kullanılır. Aşağıdaki işlemler hesaplamalara dahil edilmez ve bu işlemlerin dışında kalanlar Hesaplamaya Dahil İşlem olarak kabul edilir.

    ➢ Kendinden kendine işlemler
    ➢ Takası Takasbank dışında yapılan işlemler
    ➢ İptal edilen işlemler


    2.2. Hesaplama Yöntemi

    TLREFK, getiri oranına göre sıralanan ve uç değerler atıldıktan sonra kalan işlemlerden hacim ağırlıklı ortalama getiri oranı olarak aşağıdaki şekilde hesaplanır.

    a) İlgili iş gününde gerçekleşen tüm Hesaplamaya Dahil İşlemler getiri oranına göre küçükten büyüğe doğru sıralanır.

    b) Sıralamada yer alan her getiri oranı seviyesinde gerçekleşen işlem hacimleri toplanarak, Hesaplamaya Dahil İşlemlerin toplam hacminin %10’unu oluşturan en düşük getiri oranlı işlemler ile %10’unu oluşturan en yüksek getiri oranlı işlemler uç değer olarak değerlendirilir ve sıralanmış verilerden çıkarılır.

    c) %10’luk dilimlerin uçlarında kalan işlemlerin, yalnızca %80’lik dilime düşen kısımları hesaplamalara dahil edilir.

d) TLREFK, geriye kalan ve toplam işlem hacminin %80’ini oluşturan işlemlerin hacim ağırlıklı ortalama getiri oranı olarak hesaplanır:

e) TLREFK yıllık bazda yüzde olarak ifade edilir (actual/365 gün konvansiyonuna göre).

2.3. Hesaplanma ve Yayım Saatleri

Hesaplamalar Borsa İstanbul Taahhütlü İşlemler Pazarı’nın açık olduğu günlerde yapılır. Saat 15:30 (yarım iş günlerinde 12.05) itibarıyla mevcut veriler kullanılarak
2.2’de açıklandığı şekilde yapılan hesaplamalar sonucu bulunan değer tam iş günlerinde 15:50, yarım iş günlerinde 12:35’de BISTECH Veri Yayın Sistemi aracılığıyla ilan edilir. Hesaplanan değerin yer aldığı raporlar tam iş günlerinde 16:00’dan sonra, yarım iş günlerinde 12:45’den sonra “DataStore”dan (http://datastore.borsaistanbul.com/) ve Borsa İstanbul internet sitesi, “Veriler/TLREFK Verileri” sayfasından paylaşılır.


2.4. BIST TLREFK Endeksi

İlan edilen TLREFK oranı getirisini takip edebilmek amacıyla BIST TLREFK Endeksi hesaplanır. Endeksin hesaplama günü için ilan edilen TLREFK oranının getirisi ertesi iş günü elde edileceğinden, endeks bir sonraki iş günü elde edilecek getiriyi yansıtmaktadır.

  1. BÖLÜM: DİĞER

    3.1. TLREFK Komitesi

    a) TLREFK Komitesi (Komite), TLREFK oranının ve BIST TLREFK Endeksi’nin hesaplanması ve yayımlanmasına yönelik faaliyetleri gözetmek, piyasada meydana gelen gelişmeleri, ortaya çıkan yeni ihtiyaç ve talepleri göz önünde bulundurarak kurallarda ihtiyaç duyulan değişikliklere ilişkin çalışmaları yürütmek amacıyla oluşturulmuştur.

    b) Komite mevcut TLREFK Kurallarını, TLREFK’nın Temel Amacına uygun olarak hesaplanmaya devam etmesini sağlamak için yılda en az bir kez gözden geçirir.

    c) Komitede kararlar oy birliği ile alınır. Komite, Borsa İstanbul A.Ş. ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği temsilcilerinden oluşur ve Komitenin sekretaryasını Türkiye Katılım Bankaları Birliği yürütür.


TLREFK Kuralları için lütfen tıklayınız.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir