Katılım Finans ÜrünleriKatılım Sigortacılığı ve BES

Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS) Nedir?

Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS), KOBİ’lerin herhangi bir teminata bağlanmamış yurt içi vadeli satışlarına ait ticari alacaklarını teminat altına alan bir sigorta ürünüdür.

Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS), Özel Riskler Yönetim Merkezi tarafından yönetilmektedir.

Hangi KOBİ’ler Faydalanabilir?

KOBİ olma kriterlerini sağlayan, en az iki yıl önce kurulmuş olan, belirlenen risk değerlendirme koşullarına uygun ve bir önceki mali yılda yurt içi satışlardan elde ettiği cirosu 250 milyon TL’den* az olan KOBİ’ler Devlet Destekli Alacak Sigortası’ndan faydalanabilir.

(*Merkez, gerekli görmesi halinde bu tutarı her bir başvuru için %40 oranına kadar artırabilir.)

  • Yurt içi satışları 250 milyon TL’yi* aşmayan

  • En az 2 yıl önce kurulan

  • Risk değerlendirme kriterlerini sağlayan

  • Basit usul dışında vergi mükellefi olan


Ticari Alacaklarım ile İlgili Hangi Riskler Teminat Altına Alınır?

Teminat kapsamına alınmış bir alıcının vadesi geldiğinde ödenmeyen ticari alacakları ve iflas, konkordato, tasfiye vb. hukuki durumlar ile temerrüde düşmesi durumları, Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS) kapsamında teminat altına alınan risklerdendir.


Hangi Alacaklar Teminat Altına Alınabilir?

KOBİ’lerin, herhangi bir teminata bağlanmamış yurt içi vadeli satışlarına ait ticari alacakları teminat altına alınabilir. Bu kapsamda işletmelerin yurt içi vadeli satışlarından doğan 120, 180, 240 ve 360 güne kadar vadeli, TL bazlı faturalarından oluşan ticari alacakları için teminat sağlanır.

İşletmelerin satış vadesinin yer aldığı satış sözleşmeleri ile yapılan satışları, satış vadesinin fatura üzerinde belirtildiği satışlar, açık hesap satışlar, çek veya senet ile yapılan satışları kapsam dahilindedir.

Teminat altındaki alacakların tahsili için yürütülecek hukuki sürece ilişkin masraflar, ÖRYM tarafından karşılanır.


Katılım Esaslı Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS)

Özel Riskler Yönetim Merkezi, “Katılım Sigortacılığı” modeli olarak, ilgili yasal mevzuata dayanan ve Danışma Komitesi nezaretinde sadece fıkhen meşru olan konu ve risklerin teminat altına alındığı, finansal varlıkların katılım esasları kapsamında yönetildiği Katılım Sigortacılığı Türkiye Modeli’ni benimsemiştir.

Özel Riskler Yönetim Merkezi 19/12/2020 tarih ve 31339 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Katılım Esasları Çerçevesinde Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelik” ile belirlenen esaslara göre faaliyetlerini sürdürmektedir.

Katılım esasları çerçevesinde tanzim edilen poliçelerin primleri, İslami finans ilkelerine uygun, danışma komitesi kararları doğrultusunda, dinen meşru olan ve faiz içermeyen finansal varlıklarda değerlendirilmektedir. Bu poliçelere yansıyan hasar tazminat ödemeleri de yine katılım esaslı bu fon havuzundan yapılmaktadır.



KATILIM SİGORTACILIĞI İCAZET BELGELERİ

Katılım Sigortacılığı İcazet Belgesi


DANIŞMA KOMİTESİ

Katılım Esaslı Devlet Destekli Alacak Sigortası, Danışma Komitesi hizmetini İslam İktisadı Araştırmaları Vakfı’ndan (İKTİSAT) almaktadır. Danışma Komitesi Başkanı Prof. Dr. Servet BAYINDIR’dır.

Danışma Komitesi üyeleri:

  • Prof. Dr. Servet BAYINDIR (Danışma Komitesi Başkanı)

  • Dr. Fatih ORUM (Danışma Komitesi Başkan Vekili)

  • Dr. Yahya ŞENOL (Danışma Komitesi Üyesi)

  • Dr. Adayı Serdar ÖZALP (Danışma Komitesi Üyesi)

  • Ömer Mahmut KUZANLI (Danışma Komitesi Raportörü)








Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir