1966’da yılında Bingöl’ün Kiğı ilçesinde doğdu. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü’nde tamamladı ve yine bu bölümde yüksek lisans eğitimine devam etti.
İngiltere’de, York Üniversitesi “İktisadi ve Toplumsal Politikalar Analizi” ve Leicester Üniversitesi “Kamu Politikası İktisadı” alanlarında lisansüstü eğitimi aldı. Ayrıca, Leicester Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde, “Ekonomi Politiği” alanında doktorasını tamamladı.
2005 yılında Durham Üniversitesi’ne katılan Asutay, halen Durham Üniversitesi İşletme Bölümü’nde “Orta Doğu ve İslami Politik Ekonomi ve Finans” alanında profesör olarak görevine devam etmektedir. Aynı zamanda Durham İslam Ekonomisi ve Finansı Merkezi ile İslami Finans ve İslami Finans ve İşletme master programlarının ve Durham İslami Finans Yaz Okulu’nun Direktörlüklerini yapmaktadır.
Asutay’ın verdiği derslerin, yaptığı araştırmaların, yayınlarının ve danışmanlığını yaptığı yayınların tümü; İslam ahlakı ekonomisi, İslami finans ve bankacılık, İslami ekonomi, İslami yönetim ve yönetişim ve Ortadoğu ekonomi politiği alanlarındadır.
Asutay’ın araştırmalarına ilişkin kaleme aldığı makaleler, çeşitli uluslararası akademik dergilerde ve profesyonel magazinlerde yayınlanmıştır.
İslam ahlakı ve İslami finans konularına ilişkin yayımlanan telif ve edisyon kitapları da bulunmaktadır. Ayrıca, çeşitli akademik dergilerde yönetmen editör olarak veya dergilerin yayın kurullarında üye olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte Asutay, kendi alanında bir takım tanınmış akademik derneklerde yöneticidir (Uluslararası İslami İktisat Birliği’nde (IAIE) ve Britanya Ortadoğu Araştırmaları Topluluğu’nda (BRISMES) Onursal Sayman).
Mehmet Asutay, gerçekleştirdiği araştırma konuları ile ilgili çok sayıda konferans, üniversite ve organizasyonlarda dersler verdi. Dünyanın çeşitli üniversitelerindeki İslami finans programlarına katkıda bulunmuştur.
01 Temmuz 2018 tarihi itibarıyla Albaraka Türk Katılım Bankası Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen Prof. Dr. Mehmet Asutay, aynı zamanda Denetim Komitesi, Kurumsal Yönetim Komitesi üyesi ve Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sorumluluk Komitesi Başkanıdır.
– Araştırma Alanları
- İslami ekonomi / İslami ahlaki ekonomi
- İslami finans, bankacılık ve yönetim
- Kalkınmada politik ekonomi – Orta Doğu, Türkiye ve Kürtler
- Siyasi ekonomi, kamu seçimi ve kamu sektörü ekonomisi
– Öğretim Alanları
- İslami Politik Ekonomi; İslam Ekonomisi; İslami finans
– Yayınlar
- Izhar, H. ve Asutay, M. (2017). İslami Finansal Kurumlarda Operasyonel Risk: Teori, Uygulama ve Modelleme . Cheltenham: Edward Elgar.
- Tolefat, AK ve Asutay, M. (2013). Takaful Yatırım Portföyleri: GCC ve Malezya’da Takaful Fonlarının Kompozisyonu Üzerine Bir Çalışma . Londra: John Wiley & Sons.
- Asutay, M. ve Aksak, E. (2017). Sukuk pazarlarında derinliğin ve gücün ekonomik ve politik belirleyicileri . Gelen İslam ve Ekonomik Hayat üzerinde Ampirik Araştırma El Kitabı . Hassan, M. Kabir Cheltenham: Edward Elgar. 706-730.
- Asutay, M. ve Marzban, S. (2015). GCC İslami Fon Sanayiinin Alternatif Yolları: Girişimci Gelişim. Gelen Politik Ekonomi Perspectives: İslami Finans . Asutay, M. & Türkistani, A. Berlin: Gerlach.
- Shariff, M., Aniza, R., Aladwani, T. & Asutay, M. (2015). İslami Bankaların Algılanan Hizmet Kalitesi Üzerine Ampirik Bir Araştırma: Malezya ve Kuveyt Arasında Bir Karşılaştırma. In İslami Finans: Performans ve Verimlilik . Asutay, M. & Türkistani, A. Berlin: Gerlach.
- Eid, W. ve Asutay, M. (2015). İslami Bankacılıkta Riskleri ve Risk Yönetimi Uygulamalarını Haritalamak. In Riski İstikrar ve Büyüme: İslami Finans . Asutay, M. & Türkistani, A. Berlin: Gerlach.
- Alandejani, M. ve Asutay, M. (2015). KİK Ülkelerinde İslami ve Geleneksel Bankaların Teknik Verimliliği ve Teknoloji Boşluklarını Ölçmek ve Bankaların Verimliliğini Belirlemek. In İslami Finans: Performans ve Verimlilik . Asutay, M. & Türkistani, A. Berlin: Gerlach.
- Aksak, E. ve Asutay, M. (2015). Maqasid ve Empirics: İslami Sözünü yerine getirdi mi? Gelen Ekonomi Politik, Değerler ve Innovations: İslami Finans . Asutay, M. & Türkistani, A. Berlin: Gerlach.
- Riwajanti, NI & Asutay, M. (2015). Endonezya’da Ekonomik Kalkınmada İslami Mikrofinans Kurumlarının Rolü: Ön ve Sonrası Finanse Edici Devletler Üzerine Karşılaştırmalı Ampirik Bir Çalışma . In Erişim Finans ve İnsan Gelişimi için – Zakah, Evkaf ve Mikrofinans üzerinde Denemeler . El-Karanshawy, H., Ömer, A., Khan, T., Ali, S., Izhar, H., Tarık, W., Ginena, K. & Al Quradaghi, B. Doha, Quatar .: Bloomsbury Katar Vakfı Yayıncılık. 1: 55-71.
- Hasan, Z. ve Asutay, M. (2014). Pratikte Mali İşlemler İslam Hukuku: Mahkemelerin Analizi. In Uygulamada İslam Hukuku . Mashood, A. Baderin. Surrey, Ashgate. III.
- Asutay, M. (2013). Türkiye’de İslami Bankacılıkta Gelişme: Doğuş, Düzenleme ve Performans. Gelen bir Çoğul Finansal Sisteme Doğru: Avrupa’da İslam Maliye . Cattelan, V. Cheltenham: Edward Elgar Yayınevi.
- Asutay, M. (2013). İslami Finansın Temelleri Olarak İslami Ahlaki Ekonomi. Gelen bir Çoğul Finansal Sisteme Doğru: Avrupa’da İslam Maliye . Cattelan, V. Cheltenham: Edward Elgar Yayınevi.
- Asutay, M. ve Türkistani, A. (2015). İslami Finans: Risk, İstikrar ve Büyüme . Berlin: Berlin: Gerlach.
- Ahmed, H. , Asutay, M. ve Wilson, R. (2014). İslami Bankacılık ve Finansal Kriz: İtibar, İstikrar ve Riskler . Edinburgh: Edinburgh University Press.
- Othman, J. Asutay, M. ve Jamailan, N. (2018). Yurtiçinde Yönetilen Malezyalı İslami ve Geleneksel Sermaye Fonlarında Fon Akışlarının Belirleyicilerinin Karşılaştırılması . İslami Muhasebe ve İşletme Araştırması Dergisi 9 (3): 401-414.
- Asutay, M. ve Hakim, A. (2018). Sukuk Pazar Bağlantısı Yoluyla Uluslararası Ekonomik Bütünleşmeyi Keşfetmek: Bir Ağ Perspektifi . Uluslararası İşletme ve Finans Araştırmaları 46 : 77-94.
- Sencal, H & Asutay, Mehmet (2018). Yeni İslami Ekonomik ve İş Ahlakının Ortaya Çıkışı. Thunderbird Uluslararası İş Gözden Geçirme
- Hendranastiti, ND & Asutay, M. (2016). İngiltere’de Sharī’ah ve SRI Portföy Performansı: Petrol Fiyatlarındaki Düşüşün Etkisi . İslami Ekonomik Çalışmalar 24 (2): 77-104.
- Asutay, M. , Aysan, AF ve Karahan, CC (2013). İslami Finansmanın Yörüngesi Üzerine Düşünceler: Mit Ghamr’dan İslami Finansın Küreselleşmesine . Afro Avrasya Çalışmaları 2 (1 & 2): 2-14.
- Asutay, M. ve Ergec, EH (2013). Maliye ve Türk İslami ve Geleneksel Bankacılıkta Para, Mevduat ve Krediler (Finansman) arasında Nexus’un Aranması: Karşılaştırmalı Bir Analiz (2007-2013) . Afro Avrasya Çalışmaları 2 (1 & 2): 72-90.
- Tameme, M. ve Asutay, M. (2012). İngiltere’de İslami İpoteklerin Pazarlanması İçin Ampirik Bir Araştırma . Uluslararası Banka Pazarlama Dergisi 30 (3): 150-167.
- Asutay, M. (2012). İslami Finansın Sosyal Başarısının Kavramsallaştırılması ve Yerleştirilmesi: İslami Maliye Hukuku’na karşı İslami Malî Ekonominin özlemleri . Asya ve Afrika Bölgesi Çalışmaları 11 (2): 93-113.
- Asutay, M. ve Marzban, S. (2012). ABD ve Japon Hisse Senetlerine Piyasa Değerine Dayalı Şeriat Taramasının Varlığa Dayalı Etkisinin Etkilerinin Ampirik Analizi. Asya ve Afrika Araştırmaları Dergisi 11 (2): 151-165.
- Marzban, S. ve Asutay, M. (2012). ABD ve Japon Hisse Senetlerine Piyasa Varlığına Dayalı Şeriat Taramasına Göre Varlığa Dayalı Etkinin Etkisi: Ampirik Bir Analiz . Asya ve Afrika Bölgesi Çalışmaları 11 (2): 151-165.
- Hasan, Z. ve Asutay, M. (2011). İslami Maliye Uyuşmazlıklarında Mahkemelerin Kararlarının Analizi . ISRA Uluslararası İslami Finans Dergisi 3 (2): 41-71.
- Izhar, H. ve Asutay, M. (2010). İslami Bankalarda Operasyonel Risk Çerçevesinin Teorik Analizi . IIUM Ekonomi ve Yönetim Dergisi 18 (1): 73-113.
- Zaman, N. ve Asutay, M. (2009). İslam Ekonomisinin Aspirasyonu ve Gerçekleri Arasındaki Ayrılık: Bölünmenin Köprüsüne Bir Politik Ekonomi Yaklaşımı . IIUM Ekonomi ve Yönetim Dergisi 17 (1): 73-96.
- Asutay, M. (2008). GCC Egemen Servet Fonları ve Avrupa ve Amerikan Piyasalarındaki Rolü. Equilibri 12 (3): 335-354.
- Asutay, M. , Azid, T. & Khawaja, MJ (2008). Fiyat Davranışı, Eski Sermaye ve İslam Ekonomisi . Uluslararası İslami ve Orta Doğu Finansmanı ve Yönetimi Dergisi 1 (1): 52-68.
- Asutay, M. , Azid, Toseef ve Burki, Umar (2007). “Firma, Yönetim ve Paydaşlar Teorisi: İslami Bir Perspektif” . İslami Ekonomik Araştırmalar 15 (1): 1-30.
- Asutay, M. (2007). İslam Ekonomisine Bir Politik Ekonomi Yaklaşımı: Alternatif Bir Ekonomik Sistem İçin Sistemsel Anlama . İslam Alan Çalışmaları Kyoto Bülteni 1 (2): 3-18.
- Asutay, M. (2007). İslami Bankacılık ve Finansmanın Sosyal Başarısızlığının Giderilmesinde İkinci En İyi Çözümün Kavramsallaştırılması: Homoislamicus’un Homoeconomicus tarafından Aşırı Güçlendirilmesinin İncelenmesi . IIUM Ekonomi ve Yönetim Dergisi 15 (2): 167-195.
- Asutay, M. & Azid, T. (2007). Etnik-Ahlaki Koalisyon Ekonomik Koalisyonu Tamamlıyor mu? İslam Ekonomisinin Çevresinde Bir Tepki . Humanomics 23 (3): 153-173.
- Asutay, M. ve Izhar, H. (2007). İslami Bankacılığın Karlılığını Kestirmek: Bank Muamalat Endonezya’dan Kanıt . İslam Ekonomisinin İncelenmesi 11 (2): 17-29.
- Asutay, M. (2006). “Wilderness” Türkiye’nin Avrupa’ya Katılımı . Müslüman Dünya Kitap İncelemesi 26 (4): 6-18.
- Asutay, M. (2004). Türkiye’de “Kayıp Mirası” Ulusal Kimlik ve İslam Siyaseti. Müslüman Dünya Kitap İncelemesi 24(4): 6-19.
- Asutay, M. (2003). Kürtlerin Modern Tarihi. Müslüman Dünya Kitap İncelemesi 24 : 47-53.
- Asutay, M. (2002). Para, Toprak ve Ticaret: Müslüman Akdeniz’in Ekonomik Tarihi. İslam Ekonomisinin Gözden Geçirilmesi (12): 109-112.
- Asutay, M. (2002). Özelleştirme ve Piyasaya Dayalı Bir Hukuk Sisteminin Oluşturulması: Eqypt Örneği. Müslüman Dünya Kitap İncelemesi 23 (4): 51-55.
- Asutay, M. (2002). 75 yaşında Türkiye Cumhuriyeti. Müslüman Dünya Kitap İncelemesi 23 (1): 41-42.
- Asutay, M. (2002). Üçüncü Dünyayı Batılılaştırmak: Ekonomik Kalkınma Teorilerinin Eurocentricitesi. Müslüman Dünya Kitap İncelemesi 22 (4): 26-30.
- Asutay, M. (2001). Haydutlar ve Bürokratlar: Devlet Merkezileşmesine Osmanlı Yolu. Müslüman Dünya Kitap İncelemesi 21 (4): 29-33.
- Asutay, M. (2001). Orta Asya ve Müslüman Dünyada Kimlik Politikaları: Yirminci Yüzyılda Milliyetçilik, Etnik Köken ve Emek. Karşılaşmalar: Kültürlerarası Perspektifler Dergisi 7 (2 (Eylül): 231-233.
- Asutay, M. (2001). Türkiye’de 1908 Devrimi. Amerikan İslami Sosyal Bilimler Dergisi 18 (2 (Bahar): 172-185.
- Asutay, M. (2000). Yirminci Yüzyılda Orta Doğu Ekonomileri Tarihi. Müslüman Dünya Kitap İncelemesi 20 (4 (Yaz): 31-34.
- Asutay, M. (1999). Modern Türkiye’de Devlet ve İşletmeler: Karşılaştırmalı Bir Çalışma. Müslüman Dünya Kitap İncelemesi 19 (4 (Yaz): 33-35.
- Asutay, M. (2013). İslami finans, Körfez ve Londra’nın Küresel Hub olarak Geleceği . Konuşma
- Asutay, M. (2012). İslam Ekonomisi: Aspirasyonlar ve Gerçeklik Arasındaki. Diyalog 3 Temmuz – Eylül : 20-23.
- Asutay, M. ve Marzban, S. (2012). Kalabalık ile ayakta dışarı. Bankacı (Özel Sayı: En Büyük İslami Finansal Kurumlar, Kasım): 28-29.
- Asutay, M. (2012). İslami bankacılık ve finansta sosyo-etik başarısızlık. Yeni Ufuk (182): 33-35.
- Asutay, M. (2010). İslami Finansın İdealleri ve Gerçekleri Arasındaki Dikotomiyi Dikkate Almak . NewHorizon (174): 32.
- Asutay, M. (2008). İslami bankacılık ve finans sosyal başarısızlık . Yeni Ufuk (169): 1-3.
- Asutay, M. (2007). Türkiye’de İslami finansın geleceği iki parça gelişir . İslami İşletme ve Finans (22): 12-13.