Visa, 2025’te öne çıkacak ödeme sistemleri trendlerini sıraladı

Visa, 2025’te öne çıkacak ödeme sistemleri trendlerini sıraladı

Visa: Ödeme ekosistemi hız, güvenlik ve kolaylık sağlayacak şekilde gelişmeye devam ediyor. 

Visa, 2025 yılında ödeme ekosistemini şekillendirecek altı ana trendi açıkladı. Bu trendler, yapay zekâ destekli dolandırıcılık önleme yöntemlerinden, dijital kimlik doğrulama çözümlerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Ödeme ekosistemi hız, güvenlik ve kolaylık sağlayacak şekilde gelişirken bu süreçten hem tüketiciler hem de işletmeler faydalanıyor. 

Yapay zekâ dolandırıcılığa karşı koruma sağlıyor  

Visa’nın paylaştığı 2025 öngörülerine göre yapay zekâ, ödeme deneyimlerinin kişiselleştirilmesinde ve dolandırıcılıkla mücadelede yetkinliklerinin gelişmesinde oldukça önemli bir rol oynayacak.

Derin öğrenme algoritmaları geliştikçe, işlem modellerini analiz etme ve potansiyel riskleri gerçek zamanlı olarak tespit etme yetenekleri gelişecek.

Dijital kimlik, kimlik doğrulamayı basitleştiriyor 

Şifreler, güvenlik soruları, hatta kart numaraları uzun zamandır kullanılıyor. Dolandırıcılar ise sıklıkla kullanıcı şifrelerini ve kart numaralarını ele geçirmeyi hedefliyor. Ancak Visa, önümüzdeki dönemde bu alanda değişimlerin olacağını belirtiyor.

2025 yılında kimlik doğrulama süreçlerinde yüz tanıma, parmak izi veya diğer biyometrik veriler gibi son derece güvenli kimlik bilgilerinin kullanımı öne çıkacak. Bunun sonucunda ise geleneksel şifrelerin kullanımı azalırken, kullanıcılara daha yüksek oranda güvenlik sağlanabilecek.

Anlık ödemeler küresel olarak ivme kazanıyor

Visa’nın, 2025 yılında yaygınlaşacağını öngördüğü bir diğer ödeme trendi ise anlık ödemeler. Bu trend, dünyanın en büyük ekonomilerindeki önemli gelişmelerle de destekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED), 2025’in mart ayında uluslararası çapta kabul gören finansal bilgi alışveriş standardı ISO 20022’ye geçiş yapmaya hazırlanıyor. Bu adım ile FED tarafından geliştirilen anlık ödeme platformu FedNow yaygınlaşırken, finansal kurumlara, işletmelere ve bireysel kullanıcılara 7/24 anında ödeme imkânı sunulacak.

Avrupa’da ise Avrupa Tek Ödeme Alanı (SEPA) tarafından geliştirilen Anında Kredi Transferi Programı, Avrupa Birliği sınırları içinde Euro işlemlerini kolaylaştırırken, yaygın hale getirecek. Ancak, bu ilerlemelere rağmen, anlık ödeme ağlarını bağımsız olarak yönetmeye çalışan yerel yönetimler, dolandırıcılık, güvenlik açıkları ve uluslararası işlemlerde bazı eksiklikler gibi sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor.

Anlık para transferlerinde güvenlik artıyor

Visa, kart tabanlı ödemelerin, kartsız ödemelere kıyasla daha güvenli olduğunu vurgularken anlık para transferleri (A2A ödemeleri) ile tüketicilerin daha fazla ödeme yöntemine sahip olacağını öngörüyor.

Gömülü finans yaygınlaşıyor

Visa, gömülü finansın 2025 ödeme trendleri arasında önemli bir yer tutacağını öngörüyor.

Gömülü finans, üçüncü taraf finansal ürün ve hizmetlerinin, finansal olmayan dijital platformlara entegre edilmesi anlamına geliyor.

Ödeme çözümleri, özellikle işletme ekosistemine giderek daha fazla entegre oluyor. Visa, gömülü finans kredi ürünlerinde ve gömülü finans ödeme çözümlerinde de bir artışın görüldüğüne işaret ediyor.

Visa’ya göre, gömülü finans doğru şekilde uygulandığında dört açıdan fayda sağlıyor. Bu hizmetleri sağlayan şirketler dağıtım maliyetlerini düşürürken, tüketiciye kolay erişilebilir şekilde bu ürünleri sunan şirketlerin tercih edilme oranında artış gözlemleniyor.

Platform etkileşimlerinde de önemli ölçüde artış dikkat çekiyor. Tüketiciler ise tek bir platform üzerinden finansal hizmetlere kolaylıkla erişim imkanına sahip oluyor.

Uluslararası ödemeler yükselişte

Visa’nın 2025 yılında ön plana çıkacağını öngördüğü ödeme trendleri arasında uluslararası ödemeler de yer alıyor. Uluslararası para transferleri geleneksel olarak büyük ölçüde şirketler arası (B2B) olmasına ve genellikle geleneksel bankalar tarafından yürütülmesine rağmen, küreselleşme ve artan küresel ticaret dinamikleri bu durumu değiştiriyor.

Tüketicilerin ve KOBİ’lerin dünya genelinde kişiden kişiye para transferine duyduğu ihtiyaç arttıkça, mevcut sistemlerin karmaşıklığı, yüksek maliyeti, şeffaflıktan uzak yapısı ve yavaş işlemesi gibi eksiklikler daha belirgin hale geliyor.

Visa’ya göre, anlık ödeme ağlarının geliştirilmesi, uluslararası ödemelerde devrim niteliği taşıma potansiyeline sahip. Ancak bunun için birden fazla para biriminde işlemi destekleyen, yerel ağlarla entegrasyonu mümkün olan küresel anlık para transferi ağlarına ihtiyaç var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir