Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’nde dikkat çeken değişikliklere gitti.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan yönetmelik değişikliğine göre, Tüzel kişi acentelerin şirket türüne göre Ticaret Bakanlığınca belirlenen tutardan az olmamak kaydıyla sahip olacakları asgari ödenmiş sermaye miktarı 3.250.000 TL olurken, şube açarak teşkilatlanacak acentelerin merkez için en az 4.000.000 TL ve her bir şube için en az 325.000 TL sermayeye sahip olmaları gerekecek. Şube açmaksızın sadece mesafeli satış yapmak isteyenler için ise asgari sermaye 4.000.000 TL olarak belirlendi.
Yayım tarihi itibariyle yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğine göre, gerçek kişilerin beyan edecekleri mal varlıkları, tüzel kişi acenteler için aranılan asgari ödenmiş sermayeden az olamayacak.
Şube açarak teşkilatlanan veya mesafeli satış yapan acenteler, yılsonları itibarıyla satışına aracılık ettikleri prim tutarının en az %4’ü kadar özkaynağa sahip olmak zorunda olacak ve bu tutar, her durumda 4.000.000 TL’den az olamayacak.
Bu hesaplama, yılsonları itibarıyla yapılacak ve ilave sermaye ihtiyacının ortaya çıkması halinde, eksik kalan sermaye en geç ilgili yılın Haziran ayı sonuna kadar tamamlanacak.
Yönetmelikle değiştirilen 9 uncu maddenin birinci ve ikinci fıkraları ile getirilen asgari ödenmiş sermaye şartı, bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla mevcut acenteler ile ilgili odalara başvuruda bulunmuş gerçek ve tüzel kişiler hakkında uygulanmayacak.
Teknik personellere yenileme eğitimi getirildi
Teknik personeller; mesleki yeterliliklerinin, bilgi ve becerilerinin devamlılığını sağlamak amacıyla tarihi ve programı önceden duyurulacak eğitime beş yılda bir katılacak. Beş yıllık sürenin hesabında SEGEM belgesinin alındığı tarih veya yenileme tarihi esas alınacak.
Teknik personellere verilecek eğitimin tarihi, süresi, kapsamı, yöntemi ile ücreti ve diğer koşullara ilişkin çalışmalar İcra Komitesinin görüşü alınarak SEGEM tarafından yapılacak. Söz konusu eğitim SEGEM veya SEGEM tarafından yapılacak hizmet alımı yoluyla verilebilecek.
Acentelik dışı faaliyetler
Acenteler ve şubeleri, sigorta şirketi olduğu veya sigorta acenteliği dışındaki faaliyetler ile acente harici kurum ve kuruluşların iş ve işlemlerini gerçekleştirdiği izlenimini uyandıracak veya gerçeğe aykırı, yanıltıcı, aldatıcı ve haksız rekabete yol açan işletme adı, logo, amblem ve diğer ayırt edici kurumsal kimlik unsurlarını kullanamayacak.
Acenteler sözleşme yaptırmak isteyenlere SEDDK tarafından belirlenecek esaslara göre aracılık ettikleri sigorta şirketlerini ve bu şirketlerce kendilerine tanınan yetkileri bildirecek, varsa internet sitelerinde yayımlayacaklar.
Acenteler, sigorta sözleşmesi taraflarına ve sözleşmeden yararlanacak kişilere ait sözleşme kapsamında yer alan bilgileri sigorta şirketine doğru olarak iletmekle yükümlü olacaklar.
Yönetmeliğe ulaşmak için: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/01/20250122-2.htm