Architecht Genel Müdürü Ökkeş Emin Balçiçek 2024 yılını değerlendirdi

Architecht Genel Müdürü Ökkeş Emin Balçiçek 2024 yılını değerlendirdi

Architecht Genel Müdürü Ökkeş Emin Balçiçek 2024 yılını Fintechtime Dergisi için değerlendirdi.

Architecht Genel Müdürü Ökkeş Emin Balçiçek’in dergide yer alan yazısı aşağıdaki şekildedir;

Öncelikle 2025’in tüm dünya için barış, huzur ve esenlik dolu bir yıl olmasını temenni ediyorum. Geride bıraktığımız 2024, Architecht olarak sadece büyüdüğümüz değil, aynı zamanda sektöre ve müşterilerimize değer katmaya devam ettiğimiz bir yıl oldu. “Herkes için finansal teknoloji” misyonumuzu genişleterek, sektör bağımsız bir çok yeni ürünü hayata geçirdik. 2024’e hiç kuşkusuz üretken yapay zeka damgasını vurdu. Teknoloji devlerinin bu aladanki kıyasıya rekabeti ve ortaya koydukları birbirinden farklı ürünlerle tüm dünyada yeni bir dönemin başladığına yakınen şahit olduk. Bu gelişmeler gerek günlük hayatımızda gerekse iş yapış biçimlerimizde köklü değişiklikleri de beraberinde getirdi ve getirmeye devam edecek. Architecht olarak tüm bu gelişmeleri çok ama çok yakından takip ettik, Dünyanın farklı noktalarında gerçekleştirilen; Gartner IT Sempozyum, Microsoft Ignite, Money 20/20, Web Summit, World AI Summit, Fintech Connect gibi teknoloji ve yapay zeka odaklı etkinliklere katılarak en güncel gelişmeleri gözlemleme ve buradaki kazanımları ürün geliştirme süreçlerimize dahil etme fırsatı bulduk. Oyun bozan teknolojileri iş süreçlerimize daha hızlı entegre etmek için organizasyonumuzda Disruptive Technologies isimli bir ekip kurduk. Bu ekibimiz hem dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyor hem de üretken yapay zekayla ilgili en güncel uygulamaları deneyimleyerek kurumumuzda yaygınlaşmasına öncülük ediyor. Buna paralel olarak Ar-Ge ve Yapay Zeka kadrolarımızı da genişlettik ve uzmanlık derinliklerini arttırdık. Aynı zamanda “Üretken Yapay Zekanın Architecht Teknolojilerinde Kullanımı” temasıyla, çalışma arkadaşlarımızın heyecan verici fikirlerini projelere dönüştürmelerini sağladığımız GenAI Techathon isimli bir yarışma düzenledik. GenAI Techathon ile 122 arkadaşımızın bu alanda proje üretmesini teşvik ederek kültürel bir dönüşümün startını verdik.

Her sene olduğu gibi 2024’te de yeni ürün yatırımlarımıza devam ettik. En modern, en güncel ve en stabil teknolojiler kullanarak farklı dikeylerde çözüm üreten dijital ürünler geliştirdik. Yeri gelmişken burada OBA ürünümüze ayrı bir parantez açmak istiyorum. Tecrübenin gücü geleceğin teknolojisi mottosuyla hayata geçirdiğimiz Türkiye’nin ilk üretken yapay zeka destekli bankacılık ve teknoloji platformu olan OBA’yı harika bir lansman ile sektörümüze duyurduk. OBA’yı 12 bankada aktif olarak kullanılan BOA Ana Bankacılık ve Teknoloji Platformu ile doğal entegre ve bütünleşik çalışabilecek şekilde tasarladık. Cloud Native, Mikroservis, AI Native ve LowCode/NoCode gibi en güncel yetkinliklere sahip olan OBA, finans sektörüne esneklik ve yüksek güvenlik sunarak dijital dönüşümde yeni bir standart getirecek. Aynı zamanda Açık Bankacılık ve Diyalog Bankacılığı alanındaki yenilikçi özellikleriyle kullanıcılara kesintisiz ve sürdürülebilir bir deneyim sunacak. OBA ile beraber birçok farklı ürünümüzü eş zamanlı geliştirmeye devam ettik. Bu kapsamda; low-code çözümleriyle dijital finans süreçlerini optimize eden Appwys, iş yükünü hafifleten, müşteriler ve çalışanlar için yenilikçi bir etkileşim deneyimi sunan sanal asistan AIgent, kurumsal risk yönetimi, denetim yönetimi, bulgu yönetimi modüllerini içeren GRC Platformu ve bulut tabanlı, mikroservis altaypısı ile uçtan uca zafiyet yönetimi sağlayan VMS ürünlerimizi kullanıma sunduk. 2024’te ürün yatırımlarımızın yanında finans dünyasına sunduğumuz hizmet çeşitliliğini de arttırdık. Yeni hizmet yapımızla sektörümüze; Dijital Ürün Geliştirme ve Danışmanlık, Eğitim ve Danışmanlık, Bulut Hizmetleri ve Yönetilen Hizmetler alanlarında destek oluyoruz.

Üretken yapay zeka ve ürün odaklı yaklaşımlarımızla beraber 2024’te öncelik verdiğimiz diğer konu başlıkları; Hiperotomasyon ve siber güvenlik. Buralara çok fazla kafa yorduk. Özellikle hiperotomasyon noktasında bizi bir üst seviyeye taşıyacak yenilikleri radarımıza aldık, buradaki en önemli amacımız; organizasyonumuzun iş süreçlerini mümkün olan en yüksek düzeyde otomatikleştirmek, böylece verimliliği arttırmak, maliyetleri azaltmak ve insan hatalarını en aza indirerek müşterilere kusursuz bir deneyim yaşatmak. Bir diğer önemli konu ise hiç şüphesiz siber güvenlik. Yapay zekanın hızla ilerlemesine paralel olarak dijital güvenlik ihtiyaçları da hızla artıyor. Architecht olarak 2024’te güvenlik alanına çok fazla yatırım yaptık. Hem ürün hem de hizmet noktasında yeni çözümler getirdik. Ayrıca çok faktörlü kimlik doğrulama ve mobil uygulama güvenlik ürünümüz PowerFactor ile onlarca yeni müşteri edindiğimiz bir yıl oldu. Şu anda ürünümüz 18 farklı finans kurumu tarafından aktif olarak kullanılıyor. Ürünümüzün mevzuat ve regülasyonlarla tamamen uyumlu olması pazardaki payını önemli ölçüde arttırdı. Burada çok kısa Airapi ürünümüze de değinmek istiyorum. BKM servisleri, açık bankacılık ve servis bankacılığı stratejilerinde rekabet avantajı oluşturacak Açık Bankacılık ve API Yönetim Platformumuz Airapi ile 2024 yılında çok güzel işler yaptık. Airapi ürünümüzle özellikle BKM açık bankacılık sertifikasyon süreçlerinde %100 başarı oranıyla çözüm sağlıyoruz. Aynı zamanda servis modeli bankacılık hizmeti için güçlü bir altyapı ve hazır API’ler sunuyoruz. Ürümüzün regulasyonlarla uyumu ve teknik yetkinlikleri sayesinde her geçen gün müşteri portföyümüzü arttırmaya devam ediyoruz. Airapi ürünümüz şu an 12 farklı kurum tarafından aktif olarak kullanılıyor.

Bildiğiniz gibi Architecht olarak ana hissedarımız Kuveyt Türk’ün stratejik hedeflerine ulaşması noktasında titizlikle çalışıyoruz. Bankamızın teknoloji taleplerini karşılamak en önemli sorumluluğumuz arasında yer alıyor. 2024’te birbirinden önemli projelerle Kuveyt Türk’e yol arkadaşlığı yapmaya devam ettik. API öncelikli stratejiler, üretken yapay zeka odaklı çözümler, teknoloji modernizasyonu, kredi değerlendirme, analitik modelleme ve teknoloji yetkinliklerini geliştirme gibi birçok alanda önemli kazanımlar sağladık. Önümüzdeki dönemde bu alanda yaptığımız çalışmaları daha da derinleştirmeyi hedefliyoruz.

2024 yılı, aynı zamanda Bilişim 500 ve Deloitte Technology Fast 50 gibi önemli indekslerde üst sıralarda yer aldığımız bir yıl oldu. Finansallarımızdaki güçlü büyümeyi insan kaynağımızdaki artışla destekledik ve yeni yetenekleri şirketimize katmaya devam ettik. Gerek insan kaynağımız, gerek finansallarımız, gerekse teknoloji ve ürün yatırımlarımızla, her yıl daha ileriye gitmek için yoğun bir tempoda çalışmaya devam ediyoruz. İnsan kaynağı demişken burada her yıl vurguladığımız ve bundan büyük bir memnuniyet duyduğumuz “önce insan önce çalışan” ilkemize de biraz değinmek istiyorum. Kapsamlı eğitim süreçlerimizle, akademik teşviklerimizle, özel gün izinlerimizle, hibrit ve esnek çalışma modelimizle, güven ve şeffaflık üzerine inşa edilen çalışma kültürümüzle her sene olduğu gibi bu sene de Great Place to Work’te yer aldık. Gençlerin tercih ettiği iş yeri kategorisi ve Avrupa listelerinde istikrarlı bir şekilde yer almamız bizim için çok önemli. İş yeri kültürümüz, insanı odağa alan çalışma anlayışımız ve güçlü teknolojimizle Architecht olarak sektörümüzde örnek gösterilen bir kurum olmayı arzuluyoruz.

Son olarak İstihdam ve eğitim odaklı sosyal sorumluluk projelerimizden de biraz bahsetmek istiyorum. Bu alandaki çalışmalarımız 2024’te de tüm hızıyla devam etti. Farklı disiplinlerden yeni mezunları sıkı bir teknoloji kampından geçirerek istihdam ettiğimiz Train & Work projemizi başarıyla tamamladık. Bu projeyle elliye yakın yeni mezun arkadaşımızı kadrolarımıza dahil ettik. Uzun yıllardır büyük bir özveri ile uyguladığımız Tekno Kampüs programımıza ilk günkü motivasyonumuzla devam ediyoruz. Henüz üniversite öğrencisi olan genç arkadaşlarımızı güçlü yetkinliklerle donatılmış profesyoneller olarak iş hayatına hazırlıyoruz. İstihadam odaklı bu projelerimizin yanında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Milli Teknoloji Hamlesi çatısı altında yürütülen Sektör Kampüste programının bir üyesi olarak 5 eğitmenimizle 6 farklı üniversitede dersler verdik. Tüm bunların yanında Kuveyt Türk ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Geleceğe Yazılım projesi ile henüz ortaokul düzeyindeki çocuklarımıza robotik kodlama eğitimleri vererek geleceğe dair önemli bir vizyon kazanmalarına vesile olduk.

Topluma, insana ve sektörümüze temas eden tüm bu çalışmalarla Tıpkı 2024’te olduğu gibi 2025 yılında da aynı kararlılıkla üretmeye ve yenilikçi çözümlerimizle modern, güvenli ve erişilebilir teknolojiler sunmaya devam edeceğiz. Yeni yılın hepimize başarı, sağlık ve mutluluk getirmesi dileğiyle…

Ökkeş Emin Balçiçek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir