Lokman Hekim Üniversitesi Helal Ürün Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Helal Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları Çalıştayı”, ülkemizde Helal Uygunluk Değerlendirme alanında faaliyet göstermekte olan 15 (onbeş) Helal Uygunluk Değerlendirme kuruluşundan 22 (yirmi iki) temsilcinin katılımıyla gerçekleşti.
26.12.2024 Perşembe günü Lokman Hekim Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştaya Helal Ürün Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu üyeleri, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC), Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, Helal Akreditasyon KURUMU (HAK), Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı Müdürlüğü temsilcileri gözlemci statüsünde katıldılar.
“OIC/SMIIC 1: 2019 Helal Gıda İçin Genel Gereklilikler Standardının Uygulamalarının Değerlendirilmesi” konulu çalıştayda, helal alanında belgelendirme yapan kuruluşların standart maddelerine bakış açısı, tetkikler sırasında olabilecek uygulama farklılıkları, standart maddelerindeki revizyon önerileri gibi konular tartışılarak, helal uygunluk değerlendirme, süreçlerinin iyileştirilmesi ve sektördeki paydaşlar arasında iş birliğinin artırılması hedeflendi.
Çalıştayın açılış konuşmasını Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih GÜLTEKİN yaptı. Konuşmasında helal belgeli ürünlerin bu konuda hassasiyet gösteren tüketiciler açısından güvenilir bir araç olduğu ve aynı zamanda sağlık açısından da önemine değinen Prof. Dr. Fatih GÜLTEKİN, üniversitenin bu alandaki akademik çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Lokman Hekim Üniversitesi Helal Ürün Uygulama ve Araştırma Merkezi Sistem Sorumlusu Uzman Fatma Betül TELLİOĞLU tarafından Merkez faaliyetlerinin tanıtımı yapıldı. Merkez Belgelendirme Koordinatörü Ercan KURT moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte interaktif grup çalışmaları düzenlendi. Alanında yetkin uzmanlar ve sektörde faaliyet gösteren helal belgelendirme kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla helal uygunluk değerlendirme süreçlerinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.
Çalıştay neticesinde elde edilen çıktılar Lokman Hekim Üniversitesi Helal Ürün Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ülkemiz ayna komitesi aracılığıyla İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC)’ ne sunularak standardın revizyon çalışmalarına katkı sağlanması amaçlanmıştır.