Albayrak Grubu, tasarruf finansman sektörüne giriyor.
Tasarruf finansman faaliyetinin belirli bir süre tasarruf yapılması karşılığında konut veya taşıt finansmanı kullanma hakkının elde edilmesi olarak tanımlanmasıyla birlikte, bir şirketin bu alanda faaliyet gösterilebilmesi için kuruluş ve faaliyet izinlerinin alınması ve bu belirli bir miktarda asgari ödenmiş sermaye, kurumsal yapı, risk yönetimi ve bilgi teknolojileri altyapısı gibi yükümlülüklerin yerine getirilmesi zorunluluğu getirildi.
Yükümlülükleri yerine getirebilen şirket sayısı ise 6’yı geçmedi. Kişileri faizsiz modelle ev ve araba yapan 21 şirket ise 2021 Temmuz ayında BDDK tarafından kapatılarak tasfiye süreci TMSF’ye devir edildi.
50 bine yakın mağdurun alacaklarıyla ilgili hukuki süreç devam ederken, asgari ödenmiş sermaye şartı dahil diğer yükümlülükleri yerine getirme sürecinde başarılı olan Albayrak Grubu da sektörde güçlü bir oyuncu olarak yerini alma yolunda ilerliyor.
Hangi gelişmeler yaşanmıştı?
İlki rahmetli Emin Üstün tarafından hayata geçirilen ve el birliğine dayalı güven esaslı uygulama modelleri ile vatandaşı ev sahibi yapan tasarruf finansman şirketlerinin sayısının son yıllarda birden bire artması hukuki düzenlemelerin gerekliliğini ortaya çıkarmış ve gerekli düzenlemeler geçtiğimiz aylarda yapılmıştı.
Tasarruf finansman şirketleri olarak adlandırılan firmaların denetim ve düzenlenme görevinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) verilmesinin ardından önemli adımlar atıldı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) son dönemde pıtrak gibi artan ve dolandırıcılık/batık uyarıları yapılan faizsiz konut satan şirketlere neşteri vurdu. BDDK, tasarruf finansman faaliyeti yürüten ancak şartları sağlamayan 21 şirketin intibak taleplerinin reddine ve tasfiyelerine karar verdi. Daha sonra yapılan açıklamada da kalan 14 şirketten 8’inin iradi tasfiyeye yönlendirdiği duyuruldu. Böylece toplamda 29 şirketin tasfiyesi yönünde karar alınırken sistemde 6 şirket kalmış oldu.
Yapılan denetimler sonucu intibak taleplerinin reddi ve tasfiyelerine karar verilen tasarruf finansman şirketlerinin listesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. İntibak şartlarını taşımayan ve tasfiyesine karar verilen şirketlere BDDK ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından Tasfiye Komisyonu atanmıştı.
Albayrak Grubu Hakkında?
1952 yılında ticari hayatına başlayan Albayrak Grubu, bugün inşaat, sanayi, hizmet, lojistik ve medya sektörlerinde 50’ye yakın şirket ve yayın markasıyla ve 15.000’den fazla çalışanıyla Türkiye ekonomisine katkı vermeye devam etmektedir. Türkiye’nin birçok şehrine yayılmış faaliyetlerinin yanı sıra Asya ve Afrika’da dört ayrı ülkede liman işletmeciliği, toplu taşıma, atık yönetimi ve gayrimenkul sektörlerindeki faaliyetlerine global bir yatırımcı olarak her geçen gün artan oranda ağırlık vermektedir.
Grubun lokomotif şirketlerinden Albayrak İnşaat, Türkiye’de kentleşmenin hızlanmaya başladığı 1950’li yıllardan itibaren başlattığı projelerle Türkiye’nin en iyi inşaat şirketleri arasında yer almıştır. 1954 yılında Muş Tren Garı inşaatı, 2001 yılında 4. Levent-Taksim Metrosu, 2017 yılında Kartal-Kaynarca Metro Hattı, hastane, stadyum, fabrika ve AVM inşaatları başta olmak üzere birçok önemli projeye imza atmış ve bugüne kadar 20.000’den fazla konut inşaatını başarıyla tamamlamıştır. Ayrıca yurtdışındaki en zor ve elverişsiz koşullarda iş yapmayı başarabilmekte ve projeleri, yılların deneyimi ve birikimiyle taahhüt ettiği süreden daha önce bitirebilmektedir.
Hizmet ve lojistik sektörlerindeki yatırımları ve tecrübesiyle dikkat çeken Grup, birçok ilke de imza atmıştır. 1992 yılında çöp dağlarıyla mücadele eden İstanbul’da atıkların çevre ve insan sağlığı üzerinde artan olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve kontrolünü sağlamak amacıyla atık yönetimiyle ilgili Yeşil Adamlar’ı kurarak Türkiye’de bu sektörün temellerini atmıştır. Yeşil Adamlar, Türkiye’de gerçekleştirdiği ve yürüttüğü “atık yönetimi ve çevre temizliği” faaliyetlerini, 2010 yılından beri yurt dışında da devam ettirmektedir.
Personel taşımacılığı ve filo kiralama alanlarında faaliyet göstermek üzere 2002 yılında kurulan Platform A.Ş., ilerleyen yıllarda faaliyet kapsamını genişleterek hizmet sektörünün birçok alanında yer almıştır. Yurtiçindeki faaliyetlerinin yanı sıra Pakistan’ın Lahor, Ravalpindi ve İslamabad şehirlerinde metrobüs hattını, Lahor şehrinde “A Cab” taksi araçlarını, Gine’nin başkenti Conakry’de 28 km’lik otobüs işletmesini gerçekleştirmektedir.
Grup, teknoloji ve yazılım alanlarında da ciddi yatırımlar yapmıştır. Bilgi teknolojileri alanında çözümler üretmek, dijital dönüşüm süreçlerinin takip etmek ve doğru teknoloji yatırımlarını yapmak amacıyla kurulan ALBİL Merkezi Hizmetler, hem yurtiçi hem yurtdışındaki müşterilerine zamanında, doğru ve en güncel teknolojik çözümler sunmaktadır. Türkiye’nin çeşitli kentlerinde doğalgaz, su ve elektrik sayacı okuma, aboneliklerin dağıtım, bakım ve faturalandırma hizmetlerini yürüten Sistemli Dağıtım Hizmetleri; karayollarında can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla sistemler kuran Rasat Trafik Çözümleri; teknolojik imkânlarla yük taşıma uygulamaları üreten Nakil Lojistik, Grubun hizmet sektöründeki diğer firmaları arasında yer almaktadır.
Yatırımlarıyla lojistik sektörünün dinamiklerine yön veren Albayrak Grubu, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli limanı olma özelliğini taşıyan Trabzon Limanı’nın otuz yıllık işletme hakkını 2003 yılında devralmıştır. Borsada işlem gören Trabzon Limanı, lojistik faaliyetlerinin yanı sıra Karadeniz’deki petrol aramalarına da ev sahipliği yapmaktadır. Grup, Doğu Afrika’da stratejik bir konuma sahip Somali’deki Mogadishu Limanı ve Batı Afrika’nın dünyaya açılan kapısı Gine’deki Conakry Limanı’nın işletmelerini üstlenerek lojistik faaliyetlerinin hacmini genişlemiştir.
Giresun Kümbet Yaylası’nda bulunan Birun Kümbet Dağ Evi’nin işletmesini 2007 yılında devralan Albayrak Grubu, 2018 yılında İzmir-Seferihisar’daki Teos Village Tatil Köyü’nü bünyesine katarak turizm alanında da kendisini göstermeye başlamıştır.
Sanayi sektöründe kararlı ve istikrarlı büyümeyi ilke edinen Albayrak Grubu, bugün yatırımlarını traktör ve motor üretimi başta olmak üzere, tekstil, araç üstü ekipman, şeker ve kâğıt üretimi gibi alanlarda yoğunlaştırmıştır.
Türkiye’nin ilk özel dizel motor üreticisi olma özelliğini taşıyan Tümosan, 268 model çeşitliliğiyle traktör sanayiinde ikinci pazar payına sahip, borsaya açılmış, ayrıca Milli Entegre Taktik Tekerlekli Araç Projesi’ni hayata geçirerek ilk prototipin (TÜMOSAN PUSAT) üretimini gerçekleştiren bir firmadır.
Yüzde yüz atık kâğıt kullanarak üretim yapan Varaka Kâğıt ise Grubun, SEKA Balıkesir Kâğıt Fabrikası’nı satın aldıktan sonra modernize ederek faaliyete geçirdiği, çeşitli özelliklerde kraft, karton ve kâğıt üreten bir üretim tesisidir. Sahip olduğu Kojenerasyon tesisinde ülke kaynaklarından sağlanan yakıtlar yakılarak tesisin ihtiyacı olan buhar üretilirken, aynı zamanda buhar türbiniyle tesisin elektrik ihtiyacı da üretilmekte, enerji kaynaklarını doğru ve verimli kullanarak çevreciliğini ön plana çıkarmaktadır.
Türkiye’nin sektöründe en büyük üç markasından biri olan Ereğli Tekstil Fabrikası, 1997’den bu yana Albayrak Grubu içinde Endüstri 4.0 teknolojisiyle antibakteriyel, nano teknoloji özelliklerine sahip, kara, hava, jandarma ve emniyet kuvvetleri için kamuflajlı-kamuflajsız elbise, mont, parka, gömlek ve rüzgâr ceketi kumaş üretimi ve dikimi, ayrıca soğuk iklim parka ve elbise dikimi yapan şirkettir.
Araç üstü ekipman sektöründe yerli ve milli ürünler üreterek 45 ülkeye ihracat gerçekleştiren Kademe Atık Teknolojileri, Grubun gözde firmaları arasında yer almakta ve her geçen gün pazarını genişleterek büyümektedir. Kompakt, vakumlu ve çekilir tip yol süpürme araçları, dezenfektan ve sterilizasyon araçları, hidrolik sıkıştırmalı çöp kasası, hooklift, konteyner yıkama aracı, su tankeri-arazöz, vidanjör, kombine kanal açma makinesi, çeşitli tip platform, ağaç sökme makinesi, treyler ve kompost makinesi üretimleriyle Kademe, sektörün en geniş ürün gamını sahiptir.
Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikalarını 2018 yılında devralarak Sukkar Şeker markasını kuran Albayrak Grubu, 40 milyon TL’lik yatırımla tesisleri modernize etmiş, yıllık 80.000 ton kristal şeker üretimiyle yöreye ekonomik canlılık getirmiştir. Ayrıca bölgede tarıma elverişli arazileri kiralayarak şekerpancarı ekimi yapmak, modern tarım uygulamaları ve tarım aletleriyle bölge çiftçisini tanıştırıp onlara bu konuda önderlik yapmak amacıyla Mezra Ziraat’ı faaliyete geçirmiştir.
Albayrak Grubu, 1995 yılında Türkiye’nin en saygın gazetelerinden Yeni Şafak’ı bünyesine katarak medya sektörüne adım atmıştır. 2007’de faaliyetlerine başlayan Türkiye’nin “yeni medya ekranı” TVNET ise Türkiye ve dünya gündemini 7 gün 24 saat kesintisiz şekilde ekranlara yansıtmaktadır. Grup, dergi yayıncılığıyla sektörün liderleri arasında yer almaktadır. Aylık periyotlarda çıkan Derin Tarih, Nihayet, Z Raporu, Lokma, Cins, Skyroad, Bilge Çocuk ve Bilge Minik’in yanı sıra, iki aylık Post Öykü ve haftalık Gerçek Hayat dergileri on binlerce okuyucuya ulaşmaktadır.
“Yazı kalır” mottosuyla 2018’de yayın hayatına adım atan Ketebe Yayınları ise, romandan şiire, tarihten düşünceye, klasik metinlerden çocuk kitaplarına kadar geniş bir yelpazede yayın yapan grubun kitap yayıncılığındaki yeni markasıdır. Grup bünyesinde yayımlanan gazete, kitap ve dergilerin satış, pazarlama, abonelik ve dağıtım faaliyetlerini yürüten Birlikte Dağıtım ile mecraların reklam satışını gerçekleştiren Reklam Piri de grubun güçlü şirketleri olarak hizmet vermektedir.
Dijital alanda yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Albayrak Grubu, Piri Medya markasıyla yenisafak.com, gzt.com (Arkitekt, Mecra, Zpor, Gazete Manşet, GZTMZT, Jurnal.ist) gibi takibi yüksek platformlarla birlikte, gruba ait tüm yayınların dijital iletişim süreçlerini yürütmektedir.
Grup, ülkesine ve insanlığa sorumluluğu kapsamında, kaliteli eğitim görmüş ve birçok spor dalında faaliyet gösteren gençlerin yetişmesi için; eğitim, spor ve sanat alanlarında desteklerini artırarak sürdürmekte ve bu ülkenin yarınlarına yatırım yapmaya devam etmektedir.