AkademiEtkinlikler

İslam İktisadı Ödülleri 2024 sahipleriyle buluşuyor!


İLKE Vakfı İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından düzenlenen ve İslam iktisadı düşüncesini teori ve pratikte ilerletmeyi hedefleyen İslam İktisadı Ödülleri, 2024 yılında da yenilikçi ve öncü çalışmaları ödüllendirerek sektöre katkı sağlamaya devam edecektir.

2018 yılından itibaren her yıl verilmekte olan bu ödüller, araştırma, uygulama, katkı ve tez kategorilerindeki bilimsel ve pratik katkıları desteklemekte, ayrıca alandaki özgün çalışmaları öne çıkarmayı amaçlamaktadır.

Başvurular için son tarih 30 Ağustos 2024’tür. Alınan başvurular, jüri tarafından titizlikle değerlendirilecek ve ödül sahipleri belirlenecektir.

2024 yılının Ekim ayında İstanbul’da düzenlenecek olan 12. İslam İktisadı ve Finansı Zirvesi’nde bu özel ödüller sahiplerini bulacaktır.

Zirve, yerel ve uluslararası birçok değerli katılımcıyı bir araya getirecek, İslam iktisadi ve finans alanındaki en son gelişmeler üzerine kapsamlı tartışmalar sunacak bir platform oluşturacaktır.

Geçmiş yıllarda verilen ödülleri görmek için tıklayınız.

Başvuru için buraya tıklayınız.


İslam İktisadı Tez Ödülü

İslam İktisadı Tez Ödülü, 2020 yılında İslam İktisadı Ödülleri’ne eklenen yeni bir ödül başlığı olmuştu. İslam İktisadı Tez Ödülleri ile bu alanda lisansüstü çalışmalarını sürdüren ve yürütmüş oldukları tez çalışmalarıyla alanın teorik boyutuna olduğu kadar pratiğine de katkıda bulunan genç araştırmacıların teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.

2020 yılında İslam İktisadı Tez Ödülü’nün ilk sahibi Ömer Faruk Tekdoğan olmuştur. 2021 yılında Cem Korkut’a verilen ödül, 2022 yılında “Yoksulluğun Giderilmesinde Karz-ı Hasen Müessesesi: Tekarüz ve Karz-ı Hasene Dayalı Mikrofinans Modeli Önerisi” başlıklı doktora tez çalışmasıyla Dr. Mustafa Sancar’a verildi.

2023 yılında İslam İktisadı Tez Ödülü “The Economics of Awqaf in Türkiye” başlıklı doktora tez çalışmasıyla Dr. Ozan Maraşlı’ya verildi.

İslam İktisadı Katkı Ödülü

İslam İktisadı Katkı Ödülü, bu alanın bir disiplin olarak inşa edilme sürecinde, İslam iktisadı literatürüne dair yazdıklarıyla toplumsal bilincin oluşmasında, bu alanda sektörün de gelişmesine verdikleri katkılardan ötürü 2018 yılında Hayrettin Karaman’a verilirken, 2019 yılında ödülün sahibi Ahmet Tabakoğlu olmuştur.

2020 yılında ödül Umer Chapra’ya verilmiş, 2021 yılında ise ödülün sahibi Abdullah Azim Islahi olmuştur. 2022 yılında İslam İktisadı Katkı Ödülü’ne  Khursid Ahmad layık görüldü. Ödül, sağlık problemleri nedeniyle aramızda bulunamayan Khursid Ahmad adına Ahsan Shafiq’e teslim edildi.

2023 yılında “İslam İktisadına Katkı Ödülü” 200’ü aşkın eserde imzası bulunan ve bu eserlerle alana katkı sunan Murat Çizakça’ya verildi.

İslam İktisadı Uygulama Ödülü

İslam İktisadı Uygulama Ödülü, özellikle İslami Finans alanında sektöre yönelik katkılarıyla İslam iktisadının ilkelerinin uygulamasına katkıda bulunan, kurmuş oldukları iş ve ortaklık modelleriyle piyasada yardımlaşma ve faizsiz işlem yapmanın öncüleri olan kurumlara verilmektedir.

2018 yılında Pakistan’da İslami esaslara göre mikro kredi veren Akhuwat Islamic Mikrofinans isimli kuruluşa, 2019 yılında ise Karz-ı Hasen Sandığı uygulaması ile MÜSİAD’a verilen ödül, 2020 yılında İslam İktisadı ve Uygulama Derneği’ne (İKSAR) verildi.

2021 yılında İslam İktisadı Uygulama Ödülü’nün sahibi Kaz-ı Hasen Vakfı olurken 2022 yılında ödüle Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ve IFCap Building çözüm ortaklığında hazırlanan Katılım Genç Gelişim Programı layık görülmüştür. 2023 yılında İslam İktisadı Uygulama Ödülü’nün sahibi ise Acil Yardım Gönüllüleri Derneği (ACİLDER) oldu. ACİLDER her gün yüzlerce ailenin acil ihtiyacı olan binlerce malzemeyi, “İsraf Etme, İnfak Et” sloganıyla ihtiyaç sahiplerine tamamen gönüllülük esasıyla dağıtmaktadır.

İslam iktisadı Araştırma Ödülü

İslam iktisadı Araştırma Ödülü İslam iktisadı ve finansı alanının inşası sürecinde akademik anlamda bu alanı besleyen, bu alanda genç araştırmacıları yetiştiren ve onlara örnek ve öncü olan İslam iktisadı alanının duayen isimlerine bir teşekkür mahiyetinde verilmektedir.

2018 yılında Cengiz Kallek’e, 2019 yılında yakın zamanda kaybettiğimiz Sabri Orman’a verilen ödül 2020 yılında Monzer Khaf’a verilmiştir. 2021 yılında Mabid Ali Al-Jarhi ödülün sahibi olurken 2022 yılında İslam İktisadı Araştırma Ödülü, İslam ekonomisi ve İslami finans alanına kazandırdığı “Ekonominin Temel Konuları ve İslam Ekonomisi” eseriyle Zeynep Hafsa Orhan’ın olmuştur.

2023 yılında İslam İktisadı Araştırma Ödülü’nün sahibi İslam iktisadı alanında yapmış olduğu önemli araştırma ve çalışmalarla katkı sunan Ahmet Faruk Aysan oldu.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir