Katılım Sermaye PiyasasıSosyal Finans

Emlak Katılım, Türkiye’nin ilk özel sektör sosyal sukuk ihracını gerçekleştirdi


Türkiye Emlak Katılım Bankası, aracı kurum sıfatıyla Türkiye’nin ilk özel sektör sosyal sukuk ihracını başarıyla gerçekleşti.

Türkiye’de bir ilk olan “Gelir Paylaşımlı E-Ticaret Finansmanı” modelini geliştiren WorqCompany, yoğun talep üzerine 1 yıl vadeli 50 milyon TL’lik sosyal sukuk ihracını tamamladı.

İhraç, Uluslararası Sermaye Piyasası Birliği’nin (ICMA) Sosyal Tahvil İlkeleri ve İslam Kalkınma Bankası’nın (IDB) “Sürdürülebilir Finans Çerçevesi “ne uygun olarak sosyal sukuk olarak tasarlandı.

Sosyal Sukuk Çerçevesi’nin oluşturulmasında Emlak Katılım ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve İslam Kalkınma Bankası (IsDB) ortak girişimi olan UNDP İstanbul Uluslararası Kalkınmada Özel Sektör Merkezi (UNDP ICPSD), Küresel İslami Finans ve Etki Yatırımcılığı Platformu (GIFIIP) WorqCompany’ye teknik destek sağlamış, ayrıca çerçeve ile ilgili bağımsız ikinci taraf görüşü alınmıştır. 

2024 yılı Ocak ayında Sermaye Piyasası Kurulu’ndan temin edilen 100.000.000 TL (Yüz milyon Türk Lirası) tutarındaki sukuk ihraç programı kapsamında Şubat 2024’te bir yıl vadeli 50.000.000 TL (Elli milyon Türk Lirası) tutarında Türkiye’nin ilk özel sektör sosyal sukuku ihraç edilmiştir.

Yurtiçi piyasada gerçekleştirdiği yüksek hacimli ve yenilikçi sukuk ihraçları ile sektörde lider konumda bulunan Türkiye Emlak Katılım Bankası (Emlak Katılım), sukuk işlemini %100 iştiraki olan Emlak Varlık Kiralama AŞ (ihraççı) aracılığı ile gerçekleştirdi.

Bu ihraçtan elde edilen fonlar, WorqCompany Dış Ticaret A.Ş. (WorqCompany) tarafından oluşturulan ve ekonomik kalkınmayı, finansal katılımı, sosyoekonomik ilerlemeyi ve istihdam oluşturmayı desteklemeye odaklanan Sosyal Sukuk Çerçevesinde (Çerçeve) belirtilen proje kategorilerine katkıda bulunmak üzere tahsis edilmiştir.

UNDP ICPSD ve GIFIIP, Uluslararası Sermaye Piyasası Birliği’nin (ICMA) Sosyal Tahvil İlkelerine ve IsDB’nin Sürdürülebilir Finans Çerçevesine uygun olarak tasarlanan Çerçevenin geliştirilmesi ve etkisinin ve güvenilirliğinin doğrulanması için bağımsız bir ikinci taraf görüşü alınması için Emlak Katılım tarafından desteklenen teknik yardım sağlamıştır.

Sosyal sukukun vadesine uygun olarak geliştirilecek Etki Raporu, projelerin toplumsal etki ve faydalarının nicel ve nitel değerlendirmelerini sunacaktır. GIFIIP ayrıca bu çabayı desteklemek için teknik yardım sağlayacaktır.


WorqCompany Sosyal Sukuk Çerçeve Belgesi’ne ulaşmak için tıklayınız;

https://emlakvks.com.tr/media/documents/LeaseCertificas/WQ-cerceve.pdf





Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir