Ülkemizde katılım finansın gelişimine katkı sunacak devrim niteliğinde bir reform paketi hazırlandı.
Kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip Türkiye Katılım Finans Kuruluşları Birliği kuruluyor.
Katılım finans kuruluşları bünyelerinde, faaliyetlerinin katılım finans esas ve standartlarına uygunluğunu sağlamak üzere karar almak ve değerlendirme yapmakla görevli asgari 3 üyeden oluşan bir danışma komitesi tesis etmekle yükümlü olacak.
AK Parti 26 maddeden oluşan Katılım Finans Kanunu teklifin Meclis Başkanlığı’na sundu. Teklifle, katılım finans sistemi kurumsal bir yapıya kavuşturulacak.
Bu çerçevede katılım finans kuruluşlarının sürdürülebilir biçimde geliştirilmesine olanak sağlanırken finansal istikrara da katkı sunulacak.
Katılım finans faaliyetinde bulunan kuruluşların faaliyetleri ile sundukları hizmetler, katılım finans esas ve standartlarına uygun hale getirilecek.
Katılım finans sisteminden hizmet alanların hak ve menfaatleri korunacak.
TÜM SEKTÖR TKFKB ÇATISI ALTINDA KURUMSAL YAPI
Teklife göre, Katılım Bankaları Birliği’nin yeniden örgütlenerek düzenlenmesiyle Türkiye Katılım Finans Kuruluşları Birliği kurulacak. Meslek örgütlerine üye olan katılım finans kuruluşları, birliğin faaliyetlerine başlamasını takip eden bir ayda birliğe üye olmak zorunda.
Birliğin başkanı, Katılım Finans Standartları İhtisas Kurulu Başkanı olacak.
TÜM SEKTÖRÜ KAPSAYAN İHTİSAS KURULU
Teklife göre, Katılım Finans Standartları İhtisas Kurulu oluşturulacak. Kurul, katılım finans esaslarını belirleyecek, genel görüş hazırlayacak, finans kuruluşlarının katılım finans esaslarına uygunluğunu değerlendirecek.
7 kişilik kurulda, Cumhurbaşkanı tarafından atanan üyenin yanı sıra; Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, BDDK, SPK, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Katılım Finans Kuruluşları Birliği ve Merkez Bankası’ndan birer temsilci olacak.