Katılım Sigortacılığı ve BES

Katılım sigortacılığında yeni şirketler yolda

Pencere modelinin kaldırılmasının ardından yeni katılım sigorta şirketlerinin kuruluşları devam ediyor.

SEDDK tarafından yayımlanan yönetmelikle katılım sigortacılığı sektöründe pencere modeli 2022 yılı itibariyle sona ermişti. Fakat şirketlerden gelen yoğun talep üzerine SEDDK tarafından bu süre 2022 yıl sonuna kadar uzatılmıştı.

Pencere modeli uygulayan bir çok şirket tarafından müstakil olarak katılım sigorta şirketi kuruluş süreçleri hız kazandı. Bununla birlikte sektöre yeni katılacak katılım sigorta şirketleri de bulunuyor.


– “Türkiye Katılım Sigorta A.Ş.” ve “Türkiye Katılım Hayat A.Ş.”

Kamu sigorta şirketlerinin Türkiye Sigorta ve Türkiye Katılım Hayat Emeklilik şirketleri altında birleşmesiyle pencere modeli olarak faaliyet gösteren şirketler “Türkiye Katılım Sigorta A.Ş.” ve “Türkiye Katılım Hayat” adında iki farklı şirketin kuruluş sürecini tamamlayarak 2023 itibariyle “Gönlünce Güvence” sloganıyla poliçe üretimine hazırlanıyor.

Bereket Tekafül’ün ruhsatını satın alarak kurulan Türkiye Katılım Sigorta A.Ş. ve Türkiye Katılım Hayat A.Ş.’nin yapılanmaları devam ediyor. BES tarafında Türkiye Hayat ve Emeklilik A.Ş. üzerinden devam edilecek şirkette yeni atamalar yapılıyor;

Bu kapsamda Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik şirketinde Satış Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Güray Çelik, yeni kurulan şirketin genel müdürlüğüne atandı.  Yine Eğitim, Gelişim ve İç İletişim Direktörü olarak görev yapan Doç. Dr. Ahmet Avcı da yeni katılım şirketinin İK, Finans ve BT Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı.

Türkiye Katılım Sigorta ve Türkiye Katılım Hayat A.Ş.’de bir diğer atama ise pazarlama bölümünde gerçekleşti. Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik şirketinde İştirakler Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Volkan Sinan, katılım alanında faaliyet gösterecek yeni şirketin Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcılığına atandı.


– “HDI Katılım Sigorta A.Ş.”

3 yıldır pencere usulüyle çalışan HDI Sigorta da müstakil olarak katılım sigortacılığı faaliyetlerini sürdüreceği “HDI Katılım Sigorta A.Ş.” isimli şirketini kurdu.

HDI Sigorta’nın genel müdürü Ceyhan Hancıoğlu, bu yılın ilk yarısında yüzde 1,4 pazar payıyla hayat dışı katılım sigortacılığında 5’inci büyük oyuncu olduklarını açıklıyor. Hancıoğlu, “Katılım sigortacılığında lider şirketlerden biri olmayı hedefliyoruz. Kasko, yangın ve nakliyat odaklı devam edeceğiz” açıklamasını yapmıştı.


– “EDK Sigorta A.Ş.”

Doğa Sigorta genel müdürü Nihat Kırmızı, kendilerinin de yeni şirket kuruluşuyla ilgili SEDDK nezdinde başvuru, görüşme ve değerlendirmelerinin devam ettiğini açıklamıştı.

Katılım Sigorta Şirketi olarak kuruluşu Doğa Sigorta A.Ş. tarafından gerçekleştirilen “EDK Sigorta Anonim Şirketi” 29.05.2018 tarihinde bakanlığa ruhsat başvurusunda bulunmuş ve 29.05.2018 tarihinde kontrol ve onaya sunulmuştur.

Kırmızı, yeni kurulacak katılım şirketiyle her yıl sektörün üzerinde büyüme hedeflediklerini, sektördeki sıralamalarını koruyacaklarını ve oto dışı branşlarda yeni ürünler sunacaklarını söylüyor.


– “Melce Katılım Sigorta A.Ş.”

Daha önce kooperatif olarak faaliyet gösteren SS Tüm Motorlu Taşıyıcılar Karşılıklı Sigorta Kooperatifi (TMT Sigorta) ise S.S. Senyap Gayrimenkul İşletme Kooperatifi tarafından satın alınarak “Melce Katılım Sigorta A.Ş.”ye dönüşüm süreci devam ediyor.

“Yarınlara Güvence Sigortada Melce” sloganıyla dönüşüm sürecine devam eden Melce Katılım Sigorta, 2023 itibariyle hayat dışı alanda faaliyet göstermesi bekleniyor.



“2022’nin bitmesine sayılı günler kala…”

Aynı zamanda SEDDK Başkanı ve TSB Başkanı’nın açıklamalarına göre yerli ve yabancı farklı şirketler katılım sigorta şirketlerinin kuruluşuna devam etmektedir.


Sektörde pencere usulü ile çalışan şirketlerin 31 Aralık 2022’ye kadar müstakil katılım sigorta şirketine dönüşmesi veya pencereyi tasfiye etmesi gerekiyor. Bu nedenle 2022’in bitmesine sayılı günler kala yeni katılım sigorta şirketlerinin kuruluş çalışmaları hızlanmış durumda.




One thought on “Katılım sigortacılığında yeni şirketler yolda

  • Nezihi Bademoğlu

    Hakkını vererek yapmaları dileğiyle…

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir