Ekonomi ve Finans

HAK ve SESRIC arasında işbirliği


Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) ile İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) arasında helal kalite altyapısı alanında iş birliğini geliştirmeye yönelik mutabakat zaptı, 11 Temmuz 2024 tarihinde imzalandı.

İmzalanan mutabakat zaptı, İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkelerdeki ilgili ulusal kurumların kurumsal ve insan kaynakları kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik eğitimler, seminerler ve çalıştaylar gibi ortak faaliyetlerin düzenlenmesi, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinde helal kalite altyapısının desteklenmesine yönelik ortak projelerin geliştirilmesi ve uygulanmasını, her iki Tarafı da ilgilendiren konularda kurumlar arasındaki bilgi ve tecrübe paylaşımını mümkün kılacak iş birliğini güçlendirip daha ileri seviyeye taşımayı amaçlamaktadır.

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Hakkında

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), helal belgesi veren kuruluşları denetlemek ve helal belgelerinin güvenilir olup olmadığını tespit etmek amacıyla kurulmuştur.

Türkiye’de helal belgelendirme faaliyetleri gibi helal akreditasyon faaliyetleri de isteğe bağlıdır. Diğer taraftan helal belgelerinin güvenilir olup olmadığı ancak bir denetim mekanizması yani akreditasyon ile anlaşılabilir.

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), helal belgesi veren kuruluşları denetlemek ve helal belgelerinin güvenilir olup olmadığını tespit etmek amacıyla kurulmuştur. Diğer bir ifadeyle HAK, ürün veya hizmetlere yönelik doğrudan helal belgesi düzenlememektedir. Bu belgeleri düzenleyen kuruluşları, en güncel ulusal ve uluslararası kurallar uyarınca denetleyerek akredite etmektedir.

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Hakkında

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), Mayıs 1977’de Trablus’ta düzenlenen 8. İslam Dışişleri Bakanları Konferansı’nın (ICFM) kabul ettiği 2/8-E sayılı karar uyarınca İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) bir alt organı olarak kurulmuştur. Merkez, 1 Haziran 1978’de Ankara’da faaliyetlerine başlamıştır.

SESRIC için 1978 yılında hazırlanan orijinal ana görev üç yönlüdür:

1. Üye ülkelere ilişkin sosyo-ekonomik istatistik ve bilgileri bir araya getirmek, işlemek ve yaymak ve bu ülkelerin kullanımına sunmak,

2. Üye ülkelerdeki ekonomik ve sosyal gelişmeleri incelemek ve değerlendirmek, aralarındaki işbirliğini başlatacak ve artıracak öneriler üretmeye yardımcı olmak,

3. Üye ülkelerin ihtiyaçlarına ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın genel amaçlarına uygun seçilmiş alanlarda eğitim programları düzenlemek.

Yasal yetkisine uygun olarak ve küresel ve bölgesel gelişmeler ve zorluklarla uyumlu olarak, SESRIC son kırk beş yıldır çeşitli önlemler ve yöntemler getirmiş ve İİT ve üye ülkelerinin kalkınma çabalarında karşılaştıkları zorlukları ele alma çabalarına katkıda bulunma rolünü güçlendirmek için yeni yaklaşımlar ve programlar başlatmıştır.

Merkez artık, istatistik, ekonomik ve sosyal araştırma ve eğitim ve teknik işbirliği olmak üzere görev alanının ilgili alanlarında İİT içi iş birliğini ilerletme bağlamında sosyo-ekonomik kalkınmayı teşvik etmekten sorumlu İİT’nin önemli alt organlarından biri olarak kabul edilmektedir.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir