Katılım Sermaye Piyasası

Borsa İstanbul’un internet sitesinde Katılım Finans sekmesi açıldı


Borsa İstanbul’da işlem gören Katılım Finans Kriterlerine uygun finansal araçlara ve bu ürünlere yatırım yapma imkanları ile ilgili bilgilere toplu şekilde ulaşma imkânı sağlayan Katılım Finans Sekmesi Borsa İstanbul Internet Sitesinde yayımlanmaya başlamıştır.

Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada, Katılım Finans sekmesinin açılmasıyla yatırımcıların Borsa İstanbul’da işlem gören söz konusu enstrümanlar konusunda detaylı bilgi elde etmelerinin ve bu ürünlere erişimlerinin kolaylaştırıldığı, ayrıca bu alandaki farkındalığın artırılması yönünde önemli bir adım atıldığı belirtildi.

Katılım finans sistemi, son yıllarda ülkemizde de oldukça popüler. Hatta Borsa İstanbul’un açıklamasına göre Türkiye’deki katılım finans sistemi, 90 milyar dolarlık hacme ulaşmış durumda. İşte açılan yeni sayfa, katılım finans sistemi kapsamında değerlendirilen tüm ürün ve hizmetlerin tek bir ekranda görüntülenmesini sağlıyor. 

Borsa İstanbul’un yeni katılım finans sayfasına giriş yaptığınızda bu alanda bulunan tüm ürün ve hizmetlere ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca BİST bünyesindeki tüm katılım finans ürün ve hizmetlerinin toplam büyüklüklerine, bunların günlük, haftalık ve aylık periyotlarda nasıl değiştiğini görebiliyorsunuz. Ayrıca BİST Katılım kapsamında bulunan ürün ve hizmetlerin detaylı durumlarına da bu sayfa üzerinden ulaşılabiliyor.

İlk sayfada yer alan “BİST KATILIM TÜM” seçeneğine tıkladığımızda yukarıdaki sayfa ile karşılaştık. Bu sayfada, Borsa İstanbul’da listelenen tüm katılım finans araçlarının sektörlere göre dağılımını, burada ne kadar işlem hacmi olduğunu, bunun değişimlerini görüyoruz.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Borsa İstanbul Katılım Finans sayfalarında, Borsa İstanbul’da işlem gören katılım esaslı paylar, bu payların seçim kriterleri ve piyasa değerleri ile bu paylar üzerinden hesaplanan pay endeksleri, endekslerin içerikleri ve geçmiş performansları, Borsa İstanbul’da işlem gören çeşitli kira sertifikaları, (Hazine, özel), (TL, dolar, avro, altın), (yurt içi, yurt dışı), (ihraç tarihi, vade, ihraç büyüklüğü), kira sertifikaları fiyatları üzerinden hesaplanan BIST-KYD Kira Sertifikaları Endeksleri ve bu endekslerin geçmiş performansları, Türk Lirası Gecelik Katılım Referans Getiri Oranı (TLREFK), hesaplanma yöntemi ve geçmiş değerleri, BIST Altına Dayalı Endeksler, hesaplanma yöntemi ve geçmiş değerleri, kira sertifikaları kullanılarak geri alma taahhüdü ile satım ve geri satma taahhüdü ile alım işlemleri yapılabilen ‘Taahhütlü İşlemler Pazarı’ gibi merak edilen tüm detaylara erişilebilmektedir.”

Borsa İstanbul Katılım Finans Sayfalarında,
  • Borsa İstanbul’da işlem gören katılım esaslı paylar, bu payların seçim kriterleri ve piyasa değerleri ile bu paylar üzerinden hesaplanan pay endeksleri, endekslerin içerikleri ve geçmiş performansları;

  • Borsa İstanbul’da işlem gören çeşitli kira sertifikaları (Hazine, Özel); (TL, USD, EUR, Altın); (Yurtiçi, Yurtdışı); (İhraç Tarihi, Vade, İhraç Büyüklüğü)

  • Kira sertifikaları fiyatları üzerinden hesaplanan BIST-KYD Kira Sertifikaları Endeksleri ve bu endekslerin geçmiş performansları;

  • Türk Lirası Gecelik Katılım Referans Getiri Oranı TLREFK, hesaplanma yöntemi ve geçmiş değerleri;

  • BIST Altına Dayalı Endeksler, hesaplanma yöntemi ve geçmiş değerleri;

  • Kira sertifikaları kullanılarak geri alma taahhüdü ile satım ve geri satma taahhüdü ile alım işlemleri yapılabilen “Taahhütlü İşlemler Pazarı” gibi merak edilen tüm detaylara erişilebilmektedir.

Katılım finans sekmesi için tıklayınız.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir