Katılım Bankacılığı

Ziraat Katılım’dan düşük kar payı oranlı “Tarım Finansmanı”

Ziraat Katılım Bankası tarafından, ülke sınırları içinde yapılan tarımsal üretim faaliyetleri için tarımsal üretime dair düşük kar payı oranlı yatırım ve işletme finansmanı kullandırılacak.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak 1 Ocak 2023’ten geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Buna göre, kararda belirtilen usul, esas, limit ve oranlar dikkate alınarak, gerçek ve tüzel kişi üreticilerin, sözleşmeli üretim yaptıran gerçek ve tüzel kişilerin, tarımsal amaçlı üretici birliklerinin, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün de aralarında olduğu yapılara, Ziraat Katılım Bankası tarafından, 1 Ocak 2023 ve 31 Aralık 2023 arasında (bu tarihler dahil) tarım finansmanlarına uygulanmakta olan cari kar payı oranlarından, finansman konuları itibarıyla belirtilen oranlarda indirim yapılmak ve finansman üst limitleri aşılmamak suretiyle tarım finansmanı verilecek.

Söz konusu finansmandan, Türkiye içinde yapılan tarımsal üretim faaliyetlerinde bulunanlar yararlanabilecek.


– Doğal afetler nedeniyle finansmanların ertelenmesi ve taksitlendirilmesi

Karar kapsamında kullandırılan tarımsal finansmanlar, finansmana konu ürünler, 1 Ocak- 31 Aralık arasında meydana gelebilecek doğal afetlerden etkilendiğinin tespit edilmesi halinde, Bankanın kendi esas, usul ve mevzuatları çerçevesinde, vade tarihinden, hesap devresinden, taksit tarihinden itibaren ertelenebilecek ya da taksitlendirilebilecek. Bu karar ile taksitlendirilen tutarlar erteleme kapsamında yer almayacak.

​​​​​​​Söz konusu taksitlendirme veya ertelemelerden yararlanmak isteyen gerçek veya tüzel kişi üreticilerin, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) hasar raporu ya da il ve ilçe hasar tespit komisyonu karar tarihinden itibaren bir aylık süre içinde Bankaya yazılı müracaat etmesi gerekecek.

Ertelenen finansmanlar nedeniyle müracaat süresi sonuna kadar, borcun ertelenmesi halinde ise erteleme süresi sonuna kadar takip işlemi başlatılmayacak.

Hasar tespitlerinin ve hasar oranlarının üretici bazında belirlenmesi zorunlu olacak. Doğal afetler nedeniyle oluşan hasarların tespitinde TARSİM tarafından hazırlanan raporlar esas alınacak.


Tarımsal Finansman Desteği Nedir?

Tarımsal üretime dair her türlü faaliyette bulunan gerçek/tüzel kişi üreticilerin söz konusu faaliyetlerine yönelik olarak ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetlerin satın alınmasında kullanılan finansman ürünüdür.

Neden Tarımsal Finansman Desteği Kullanmalıyım?

Tarımsal faaliyetler için ihtiyaç duyduğunuz finansmanı Sübvansiyonlu/Sübvansiyonsuz olarak hem uygun kar oranlarından hem de esnek ödeme planlarından yararlanarak karşılayabilirsiniz.

Özellikleri
  • Koşullarınız ve üretim yaptığınız konu uygun ise ve ilgili yılda yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’nda yer alan kriterleri sağlıyorsanız sübvansiyonlu (devlet destekli) finansman uygulamaları kapsamında düşük kar payı oranı ile finansmana ulaşılabilirsiniz.

  • Cumhurbaşkanı Kararı’nda yer alan üretim konularında faaliyet gösteren üreticilerimiz sübvansiyonsuz uygun kar payı oranı ile finansmana ulaşılabilir.

  • Müşterilere TL para cinsinden eşit taksitli kullandırım yapılmaktadır.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir