Finansal Teknolojiler

Kuveyt Türk, “Açık Finans ve Açık Veri” raporunu yayımladı

Kuveyt Türk Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Fikrinn Platformu üzerinde yayınlanan “Finansın Geleceği: Açık Finans ve Açık Veri” başlıklı rapor kamuoyuyla paylaşıldı.

Kuveyt Türk, “Finansın Geleceği: Açık Finans ve Açık Veri” raporunu kamuoyuna açık şekilde yayımladı.

25 sayfadan oluşan raporda;

  • Finansal ekosistemin gelişimi,
  • Tanımlar,
  • Temel göstergeler,
  • Dünyadaki gelişmeler,
  • Türkiye’deki mevcut durum,
  • Açık finans ve açık veri odağında şirketler,
  • açık ve paylaşımlı finans ekosisteminin katkıları ele alındı.


“Finansal ekosistemin gelişimi” başlığı altında, müşterilerin günümüz finansal ekosistemindeki tercihleri, arayışları ve yönelimlerinin yanı sıra sunulan çözümler belirtildi. Açık bankacılık teriminin yerleşimi ve sunduğu fırsatlarla birlikte detaylar aktarıldı. Gömülü finans, 2017 yılında PSD2 kapsamında açık bankacılıkla başlayan veri paylaşımı gibi noktalara da işaret eden ilk bölümün ardından “tanımlar” başlığı altında ‘açık finans nedir’, ‘açık finans nasıl çalışır’, ‘açık finans ekosistemi’, ‘açık veri nedir’ sorularına önemli referans noktalarından alınan detay odaklı grafiklerle birlikte net yanıtlar verildi.

“Finansın Geleceği: Açık Finans ve Açık Veri” raporunun “Temel Göstergeler” bölümünde ise dijital bankacılığın dönüşümü, açık bankacılık temelli kurulan platformların artışı gibi önemli konu başlıklarına ek olarak “küresel platformlar ve API sayılarının bölgesel dağılımı (2022)” paylaşıldı.

Burada Avrupa bölgesinin hem platformlar hem de API ürünleri açısından ilk sırada yer aldığı görülüyor.


Raporun “Dünyadaki gelişmeler” bölümünde Açık Finans kapsamında Türkiye’nin yanı sıra öne çıkan ülkelere ilişkin veriler ve değerlendirmeler dikkat çekti. İlgili bölümde Küresel Açık finans Olgunluk Endeksi de kısa değerlendirmeler eşliğinde verildi.

Bölgesel girişimler ve regülasyonların da detaylı şekilde incelenebileceği raporda Türkiye’deki mevcut durum – BKM API Geçidi başlığında grafikle desteklenen ve sektör açısından kıymetli bir özet görünüm sağlandı.

Zengin içeriği ile öne çıkan raporun son bölümünde ise ‘açık finans ve açık veri odağında şirketler’ incelendi.

Raporu buraya tıklayarak Kuveyt Türk FikrInn Platformu üzerinden indirebilirsiniz.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir