Ekonomi ve Finans

TÜİK’in hazırladığı “Sürdürülebilir Kalkınma Göstergeleri Web Portalı” açıldı



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan “Sürdürülebilir Kalkınma Göstergeleri Web Portalı” açıldı.


Söz konusu göstergelere ilişkin bundan sonra TÜİK haber bülteni yayımlanmayacak, verilerin takibi hazırlanan internet sitesinden yapılacak.



– 17 sürdürülebilir kalkınma amacı

25 Eylül 2015’te gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nde ”Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi”, 2016-2030 dönemini kapsayan 15 yıl boyunca tüm dünyada insanların refah içinde yaşaması için takip edilecek amaçları ve bu amaçlara ulaşmak için gerekli araçları içeren bir eylem planı olarak kabul edilmişti.

Türkiye’ye ilişkin 17 sürdürülebilir kalkınma amacı, 169 hedef ve 248 tekrarlı (232 tekil) göstergeye dayanan bu eylem verileri, TÜİK’in yeni portalı üzerinden takip edilebilecek.

Portalda “Yoksulluğa son”, “Sağlıklı ve kaliteli yaşam”, “Toplumsal cinsiyet eşitliği”, “Erişilebilir ve temiz enerji”, “Eşitsizliklerin azaltılması”, “Barış, adalet ve güçlü kurumlar”, “Sudaki yaşam”, “Sanayi, Yenilikçilik ve altyapı” gibi toplam 17 başlıkta sürdürülebilir kalkınma amaçları yer alıyor, söz konusu amaçlar altında kategorize edilen birçok veri kamuoyuna sunuluyor.

Portala “http://sdg.tuik.gov.tr” internet sitesinden ulaşılabiliyor.



Sürdürülebilir kalkınma göstergeleri kapsamında TÜİK’in sorumluluğu nedir?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK); Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi’nin gösterge sisteminin takibi, verilerin derlenmesi, izlenmesi, üretilmeyen göstergelerin üretiminin teşvik edilmesi ve veri dağıtımının yanı sıra ulusal paydaşlar ve uluslararası kuruluşlar ile iletişim ve koordinasyonun sağlanmasından sorumludur.


Ülkemizde bu konudaki sorumluluk dağılımı nedir, bu sorumluluğa ilişkin yasal dokümanlar var mıdır?

Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi kapsamında her bir gösterge için sorumlu ve ilgili kurumlar belirlenerek 2017-2021 ve 2022-2026 Resmi İstatistik Programları ekinde yayımlanmıştır. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin etkin bir şekilde uygulanması ve göstergeler aracılığıyla izlenmesi, tüm kurum ve kuruluşların 2030 Gündemi’ni sahiplenmesi, Gündem’in amaç ve hedeflerini kurumsal stratejilerine dahil etmesi, bu amaç ve hedeflerin izlenmesine yönelik gerekli tedbirleri alması ile mümkündür.

TÜİK’in sürdürülebilir kalkınma amaç ve hedeflerine erişim düzeyinin belirlenmesinde temel olan göstergelerin takip ve izlenmesi konusundaki faaliyetlerini etkinlikle sürdürebilmesi ise Resmi İstatistik Programı’nda yer alan kurum ve kuruluşlar ile yakın işbirliği ve iletişimi gerektirmektedir.


Yayımlanmayan göstergeler gelecekte veri tabanında sunulacak mı?

Resmi istatistikler, sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin Türkiye’deki durumu izlemek için Resmi İstatistik Temel İlkeleri’ne uygun olan küresel göstergeler için veri sağlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda veri üreticisi kurum/kuruluşlar ile işbirliği yapılmaktadır. Uygun bir veri kaynağı tespit edildiğinde göstergeler mevcut hale gelmekte, üretilmekte ve platform güncellenmektedir (göstergenin raporlama durumu “Yayımlandı” olarak sunulmaktadır).


Portalda ne tür grafikler mevcuttur? Grafik seçimi hangi kritere göre uygulanmaktadır?

SKA portalında görsel veriler çizgi ve sütun grafik şeklinde sunulmaktadır. Çoğu durumda, çizgi grafikler görselleştirme için kullanılır. Bu sunum şekli, zaman içindeki değer değişiklikleri için uygun bir gösterimdir.

Sütun grafikler, ayrık verileri karşılaştırmak ya da zaman içindeki eğilimlerini göstermek için faydalıdır. Bu grafikler aynı zamanda iki yılda bir veya daha seyrek yapılan anketlerden elde edilen göstergelere de uygulanmaktadır.





Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir